Forbrukerrådet advarer i en pressemelding mot å bruke kredittkortet Santander Red fra Santander Consumer Bank.

Banken krever renter for hele lånet på kredittkortet, selv om mesteparten av beløpet er betalt ved forfall.

– Klipp Santander-kortet i to, sier underdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til DN.

Jensen sier det er uvanlig at en bank krever renter på kredittkortgjeld som allerede er innfridd.

DN har forsøkt å nå administrerende direktør Michael Hvidsten i Santander Consumer Bank tirsdag for en kommentar, men har ikke fått svar på forespørsel. Tirsdag ettermiddag sendte informasjonsansvarlig Cecilie Miller i Santander følgende kommentar til Forbrukerrådets utspill:

«Dette er et av markedets aller gunstigste kredittkort på alle parametre. Men om du ikke betaler hele gjelden får du ikke en rentefri periode,» skriver Miller i en e-post.

Hun presiserer at det ikke betales renter om hele beløpet er betalt ved første forfall.

Renter på alt

Kundene på Santander-kortet kan ende med å betale rente høyere enn lånebeløpet.

Et eksempel: Hvis en kunde bruker kreditt på totalt 10.000 kroner i én måned, og betaler ned 9.900 kroner ved forfall, så må man fortsatt betale renter for hele beløpet på 10.000 kroner til hele beløpet er nedbetalt. Det kan i dette eksempelet utgjøre over 100 kroner i rente pr. måned, gitt en snittrente på 15 prosent årlig.

Jensen mener kortets vilkår kan ende med «absurde renter».

– Her kan kunder ende med å betale svært høye rentebeløp, gjerne ved en feiltagelse, om man ikke har betalt tilbake hver krone i opprinnelig lånebeløp. Undersøkelsene viser at dette holder seg juridisk sett, men vi mener det er urimelige betingelser, sier Jensen.

Fikk redegjørelse

Forbrukerrådet sier de tok opp saken med Santander før jul og ba om redegjørelse for den uvanlige rentepraksisen.

– Vi fikk et svar fra dem, men synes fortsatt det er uklart hvordan dette vilkåret kan være til nytte for forbrukere. I mellomtiden mener vi bankkunder bør finne andre alternativer hvis man er på jakt etter kredittkort, sier Jorge Jensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.