Mange nordmenn kunne glede seg over rekordlave boliglånsrenter og flere rentekutt i fjor.

Flere banker, blant dem Nordea, har i en periode tilbudt like under to prosent flytende rente til de beste kundene.

Så snudde Nordea.

Norges nest største bank, etter DNB, satte opp renten på de fleste boliglån med 0,2 prosentpoeng i slutten av september i fjor. Konkurrentene nølte.

Nordeas årsregnskap ble lagt frem torsdag og viser at utlånsveksten i personmarkedet stoppet opp i fjerde kvartal. Finansdirektør Arbab Dar i Nordea Norge har en forklaring på det.

– Vi økte boliglånsrentene først. Det har antagelig påvirket utlånsveksten mot slutten av året, sier han.

Hard konkurranse

Kampen om boliglånskundene har vært hard i et stigende boligmarked. Bankene har meldt om lavere fortjeneste på utlån siste to år. Bankene har forsøkt å ta igjen noe av det tapte ved å sette opp rentene. Etter Nordea, gikk det halvannen måned før DNB og de andre store bankene fulgte etter.

Nå er beste flytende rente på rundt to prosent, men de fleste betaler mer.

Snittet ligger på vel 2,5 prosent, ifølge opplysninger fra lesere som er rapportert til DN Rente. Statistisk sentralbyrås tall viste omtrent samme snitt ved utgangen av november i fjor. Mange passive kunder betaler mer enn snittet.

Artikkelen fortsetter under grafikken

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet sier kundene bør kontakte banken hvis rentenivået stiger fremover.

Fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet mener flere burde forhandlet med banken.
Fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet mener flere burde forhandlet med banken. (Foto: Thomas T. Kleiven)

– Det er spesielt viktig å følge med og bruke forhandlingsmakten overfor banken når det er bevegelse i rentenivået. Flere kunder kontaktet banken i 2015, da rentenivået falt kraftig. Vi håper 2017 kan bli et år hvor kundene blir mer aktive igjen, sier Jensen.

Han mener mange kunder enkelt kan få lavere rente.

– Bankene diskriminerer kundene. Ofte holder det å kontakte egen bank, sier han.

Sier nei til flere

Nordea Norge vokste rundt fire prosent innen boliglån i fjor, men i fjerde kvartal var det nullvekst.

Den norske toppsjefen Snorre Storset innrømmer at den tidligere rentehevingen gjorde at banken gikk glipp av kunder.

– Det er liten tvil om at flere kunder var avventende med å flytte over til Nordea i en periode, sier Storset.

– Angrer du på at dere satte renten opp først?

– Nei. Vi setter renten basert på prisen for penger og konkurransen i markedet. Dessuten har vi et ansvar for å hindre at gjeldsveksten blir for stor, sier han.

Nordea har sagt nei til flere kunder etter at det kom ny boliglånsforskrift i desember i fjor. De nye reglene sier blant annet at kunder ikke kan låne mer enn fem ganger inntekt, og mulighetene til å avvike fra hovedregelen er færre. I Oslo er det innført spesielt strenge regler knyttet til egenkapital for sekundærbolig.

– Vi sier nei hvis vi mener kundene strekker strikken litt for langt. I noen tilfeller mener vi kundene kan være mer realistisk til hvilken gjeldsbelastning som er passende. Enkelte er litt for ambisiøse, sier Storset.

Skal vokse mindre

Nordea vil ikke si hvor mye boliglånsveksten skal bli i år.

Administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank sier utlånsveksten blir lavere i år.
Administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank sier utlånsveksten blir lavere i år. (Foto: Ned Alley)

Også andre banker har redusert utlånsiveren i vinter. Den internettbaserte BN Bank kom med årsresultat tidligere i uken. I fjor var utlånsveksten i personmarkedet på vel 13 prosent, men den ble tatt ned til rundt åtte prosent i fjerde kvartal.

– For 2017 planlegger vi foreløpig en utlånsvekst på syv-åtte prosent, sier administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank.

Banken vil konsentrere seg mer om prosjektfinansiering av nye boligprosjekter. I tillegg er det færre som får lån til egen bolig.

– Det er nødvendigvis noen færre som får innvilget lån når forskriften er strammet inn. I tillegg bygges det for lite boliger i pressområder som Oslo, sier Hovland.

Venter dyrere boliglån

Nordea har gjort en undersøkelse blant egne kunder som viser at 24 prosent sier de ville fått problemer med å håndtere lånet ved inntil fem prosent renteøkning.

Storset viser til Norges Banks utsikter om at vi kan ha nådd bunn for styringsrenten, og dermed boliglånsrenten, for denne gang.

– Norges Bank har signalisert at det er mindre sannsynlig med rentekutt og det er grunn til å tro at rentenivået ikke skal falle fra dagens nivå. Da er det bedre å ta høyde for at rentene kan stige på lengre sikt, sier Storset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.