Et konsern som beskriver seg selv som Europas største nettbaserte låneformidler blir tredje største aksjonær i den nett- og mobilbaserte forbrukslånsbanken Monobank gjennom en rettet kapitalutvidelse.

Bak kjøpet står TBI Bank, en forbruker- og småbedriftsrettet bank som er basert i Sofia, Bulgaria, eid av den Luxembourg-registrerte nettbaserte låneformidleren 4 Finance Holding. Sjefen der er nordmannen Øyvind Oanes, som ble ny konsernsjef 1. august i år.

Oanes er tidligere styremedlem i Monobank, et verv han fratrådte i juni 2018 på grunn av potensiell interessekonflikt med sin nye stilling. Oanes har blant annet vært ansvarlig for å bygge opp GE Capitals forbrukervirksomhet i Russland, og sentral i den østerrikske banken Bawag PSKs privatkundevirksomhet.

«Strategisk»

Administrerende direktør Bent Gjendem i Monobank påpeker at TBI Bank og 4 Finance er en stor og voksende tilbyder av lån til forbrukermarkedet i Europa, med god kompetanse på kredittvurdering og distribusjon.

– Det viktigste her er at vi får inn en finansiell og strategisk investor som har interesse for Monobank, samtidig får vi økt egenkapitalen, som er viktig for vår vekststrategi, sier Gjendem til DN.

Den nye aksjonæren er også sterk på digital signering, som er en utfordring utenfor Norden der det ikke er BankID, ifølge ham.

Monobank er allerede på plass i Norge og Finland. Banken har fra før varslet oppstart i Sverige på nyåret.

– Vi har sagt at vi har et mål på ti milliarder kroner i utlån i Norden innen tre til fire år, sier Monobank-sjefen.

Teknologisalg

Forbrukslånbanken lanserte også nylig en ny kredittkort-app, noe banktoppen mener har potensial til å bli ny bransjestandard.

Samtidig ser Monobank på muligheten for å selge sin teknologiske plattform til andre banker. Selskapet skal allerede være i flere dialoger om dette, ifølge Gjendem.

– Der er det ganske stor interesse, sier han til DN.

Europeisk aktør

Monobank gjennomførte en rettet emisjon mot 4 Finance Holdings datterselskap TBI Bank EAD på 24.826.567 aksjer til kurs 2,30 kroner, i alt 57,1 millioner kroner.

Provenyet fra emisjonen vil bli brukt til å finansiere banken vekststrategi, gi nødvendig kapital for ytterligere grenseoverskridende ekspansjon og styrke kapitalen, ifølge dagens melding.

TBI Bank EAD vil få en eierandel på 9,1 prosent i Monobank etter emisjonen.

4 Finance ble etablert i 2008 og hadde over 5 milliarder euro i utlån i 2017. Selskapet har virksomhet i 13 land i Europa, i tillegg til Mexico og Argentina. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse klimatiltakene synes Equinor-sjefen det er vanskeligst å tenke på i hverdagen
– Ting jeg er like opptatt av som forhåpentligvis alle andre.
01:18
Publisert: