Nordmenn har samlet over 100 milliarder kroner i gjeld via forbrukslån. Finansminister Siv Jensen (Frp) uttrykte bekymring over bankenes utlånspraksis i et møte med blant andre DNB, Bank Norwegian, Santander Consumer Bank og Monobank tidligere i uken, der også justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) var til stede.

Et gjeldsregister, som vil gi låneaktørene oversikt over forbrukernes gjeldsbyrde, er et av tiltakene som regjeringen håper vil føre til en bedre utlånspraksis.

Onsdag ettermiddag, dagen etter møtet i Finansdepartementet, ble den formelle tillatelsen til å opprette gjeldsregistre formelt sendt ut til de tre foretakene som har fått konsesjon, opplyser Barne- og likestillingsdepartementet til DN.

De tre er Experian Gjeldsregister as, Norsk Gjeldsinformasjon as og Gjeldsregisteret as.

Frist til i sommer

Linda Hofstad Helleland sier at det nylige møtet understreket at situasjonen på forbrukslånsmarkedet er svært bekymringsfull.

– Det haster med å få på plass tiltak som kan bremse utviklingen. Gjeldsinformasjon er et av de viktigste tiltakene. Vi har den siste tiden jobbet på spreng i departementet for å få gjeldsinformasjonsforetakene i gang, og jeg er glad for at vi i dag kan gi foretakene tillatelse til å starte opp, sier Hofstad Helleland.

Nå som gjeldsinformasjonsforetakene har fått oppstartstillatelse, vil de kunne starte med å formidle gjeldsopplysninger så snart de er klare, sier statsråden.

– Gjeldsinformasjonsforetakene er avhengig av å få gjeldsopplysninger fra finansforetakene. Noen finansforetak er allerede klare til å levere gjeldsinformasjon, mens andre trenger mer tid. Departementet har satt en siste frist den 1. juli 2019 for når finansforetakene må levere. Gjeldsinformasjonsforetakene kan starte allerede nå med de finansforetakene som er klare, hvis de ønsker det, fortsetter Helleland.

Rundt årsskiftet vil departementet publisere en veileder som gir enkelte presiseringer av hvordan virksomheten skal drives.

Finans Norge, som står bak Norsk Gjeldsinformasjon as, har sagt til DN at de vil være operative med registeret i sommer.

– Alle som yter kreditt må kunne koble seg opp mot dem som driver gjeldsinformasjonstjenesten. Det er snakk om et par hundre selskaper, og det vil ta tid, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne.

Finanstilsynet bekymret

Finanstilsynet uttrykte bekymring i sin halvårlige «finansielt utsyn»-rapport forrige uke. Der påpekte de at flere banker overvurderer kundenes betjeningsevne, og at det til stadighet tilbys høyere lån enn hva som er søkt om.

– Vi mener utlånspraksisen ikke er tilstrekkelig stram, og utlånspraksis bør reguleres, slik vi har foreslått. Forskriftsforslaget omfatter blant annet krav om at låntagerens gjeld ikke skal være over fem ganger bruttoinntekt og at kunden skal tåle fem prosentpoengs renteøkning på gjelden, sa Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen til DN nylig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her ankommer Michael Cohen rettsbygningen for å motta dommen
Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, ankom rettsbygningen på Manhatten, New York sammen med sin kone og to tenåringsbarn for å motta sin dom.
00:00
Publisert: