Privatinvestorene er blitt skremt av politisk motstand mot forbrukslånsbankene, mener Nordnets Mads Johannesen.

Nordnet er blant Nordens største nettmeglere med over 100.000 kunder i Norge.

Ifølge ham har norske småsparere nettosolgt aksjer i forbrukslånsbanken Bank Norwegian for 35 millioner kroner i mai. Det gjør at banken troner på toppen av denne månedens mest solgte aksjer.

– Grunnen til at kundene selger er at det er så mye politisk motstand, blant annet med regjeringen som har satt ned et gjeldsregister og økt fokus fra spesielt finansminister Siv Jensen (Frp), som gikk ut og sa at hun skulle ta disse bankene. Den jevne sparer blir skeptisk når det kommer så skarpe ord fra øverste ledd i finansnæringen, sier Johannesen.

– Skremt våre investorer

Nordnet-kundenes store nedsalg i Bank Norwegian kommer på tross av at banken leverte sterke tall for første kvartal, og aksjen steg syv prosent da resultatet ble lagt frem

Ifølge Johannesen har interessen for forbrukslånsbanker vært stor de siste årene.

Hvem er det egentlig som tar forbrukslån?
Video fra Dagens Næringsliv
01:46
Publisert:

– Trenden har vært at man har kjøpt det, for det har vært veldig gode investeringer. De har hatt god avkastning på egenkapitalen og ekstrem inntjening og vekst, sier han, men legger til:

– Det har for så vidt Bank Norwegian fremdeles, men vi så et tydelig trendskifte i fjerde kvartal da man så flere skylde på at tapsmodellene deres var programmert feil slik at det ble gitt uttrykk for at det har vært mindre tap enn det som har vært reelt, sier Johannesen.

I oktober i fjor la Bank Norwegian frem resultater for tredje kvartal hvor tapene på utlån var store, særlig i Finland. Bankens sjef, Tine Wollebekk, sa at tapene i Finland skyldtes endringer i en modell som anslår tap hos eksisterende kunder frem i tid. Den dagen falt aksjen 16 prosent på børsen.

– Det har skremt våre investorer veldig, og fått dem til å selge aksjene. Salgene er også en konsekvens av at de større investorene også selger, sier Johannesen.

– Reagerer veldig på økte tap

Også Komplett Bank ligger høyt på salgslisten hos Nordnet. Aksjen er nettosolgt for 13 millioner kroner av nettmeglerens kunder.

– De kom med dårlige tall. De hadde større tap på sine utlån og det har vi sett til gagns med disse forbrukslånsbankene, og markedet reagerer veldig på økte tap i utlånsporteføljene, sier Johannesen.

Komplett Bank, hvor Orkla-milliardær Stein Erik Hagen og familien er største eier, hadde i første kvartal utlånstap på 72 millioner kroner, opp fra 47 millioner kroner i samme periode året før. Netto renteinntekter steg fra 208 millioner kroner til 264 millioner kroner.

Aksjen har falt 12 prosent denne måneden. Forrige uke ble blytung for alle finanskjendisene som har flokket til banken.

Analytiker ser oppside på 118 prosent i Komplett Bank

Bankanalytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets sier til DN at de har tatt ned inntjeningsestimatene til forbrukslånsbankene løpende i forbindelse med rapporteringen for første kvartal.

Han venter at lånetapene vil stige inn mot innføringen av gjeldsregisteret som kommer om et par måneder, og at det nye registeret igjen føre til økte utlånstap i andre halvdel av 2019 og inn i 2020.

Odd Weidel (til venstre) dekker mesteparten av norske forbrukslånsbanker. Her er han i samtale med Gjensidige Forsikrings konsernsjef Helge Leiro Baastad og finansdirektør Catharina Hellerud i 2015.
Odd Weidel (til venstre) dekker mesteparten av norske forbrukslånsbanker. Her er han i samtale med Gjensidige Forsikrings konsernsjef Helge Leiro Baastad og finansdirektør Catharina Hellerud i 2015. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Det er ingen tvil om at markedet og investorene ikke er så begeistret for forbrukslånsbankene for tiden, og rapportene fra Finanstilsynet kaster bensin på bålet, sier Weidel, som referer til Finanstilsynets masseslakt av praksisen hos en rekke forbrukslånsbanker.

Weidel dekker mesteparten av de noterte forbrukslånsbankene, og ligger inne med en kjøpsanbefaling på samtlige. I Bank Norwegian og Komplett Bank ligger han inne med et kursmål på henholdsvis 125 kroner og 24 kroner.

Onsdag ble aksjene handlet for 71,55 kroner og 11,20 kroner.

Tror investorene venter til høsten

Bank Norwegian, landets største forbrukslånsbank, fikk i første kvartal et resultat før skatt på 644 millioner kroner og en avkastning på egenkapitalen på 27,1 prosent.

Weidel tror bankene fortsatt vil klare å levere et resultat som ligner på det man har sett hittil.

– Vi tror investorene kan begynne å titte på dette igjen til høsten eller vinteren når gjeldsregisteret har roet seg og vi ser konjunkturene og hvordan dette utspiller seg. Da ser man kanskje en inntjening som fortsatt er attraktiv og en prising som helt klart er attraktiv, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.