Optin Bank er blant forbrukslånsaktørene som har dukket opp i det norske markedet de siste årene. Banken er fortsatt relativt ubeskrevet, tross investorer som seriegründer og milliardær Jakob Hatteland, Drammen-riking Knut Erik Karlsen og investor Rikard D. Storvestre på eiersiden.

Det vil si, i hvert fall inntil handelen med selskapets aksjer ble gjenstand for diskusjon i ulike finansfora.

«Ikke engang bitcoin svinger like mye som denne bankaksjen!», skriver investor Peter Warren på sin finansblogg.

«Mirakuløs oppgang»

Der beskriver Warren også en kursutvikling av de sjeldne. Optin, som er notert på den norske listen for såkalt unoterte aksjer, NOTC, måtte nylig hente inn penger for å drive videre.

I en kapitalinnhenting mot utvalgte investorer ble det tegnet for bare litt under halvparten av det ønskede beløpet, til kurs 11 kroner, ifølge Warren. En ny runde mot de øvrige aksjonærene ga deretter svært lav oppslutning. Deretter spratt kursen opp.

Optin Bank tilbyr forbrukslån og sparekonto gjennom sin nettbank.
Optin Bank tilbyr forbrukslån og sparekonto gjennom sin nettbank. (Foto: Skjermdump optinbank.no)

«Første omsetningen etter den mislykkede emisjonen skjer når noen kjøper 500 aksjer til kurs 16. En mirakuløs oppgang på 45 prosent gitt at man ikke fikk inn nok kjøpere på 11 kroner», skriver Warren.

Nye kursløft

Den kursen aksjonærer er villige til å selge til, falt så til 14 kroner uten at noen ville kjøpe, før 500 aksjer ble solgt til 17 kroner en halv måned senere. Umiddelbart etter melder en selger seg på 16 kroner, men tilbudet er det ingen som biter på, ifølge Warren.

«Påfølgende dag omsettes det 190.000 aksjer til 11 kroner, men dette har knapt skjedd før det kjøpes, (wait for it), 500 aksjer på 17 kroner. En oppgang på 55 prosent i løpet av samme dag!», skriver han.

Deretter kjøpes 500 aksjer på kurs 20 dagen etter, en kursoppgang på 82 prosent for kjøper av de 190.000 aksjene, påpeker Warren.

Deretter svinger kursen videre, fra en mulig selger på 15 kroner, som faller til 12 kroner, før det kjøpes 3275 aksjer til 11 kroner. Dagen etter er kjøperkursen 10 kroner og selgerkursen 15,50 kroner, uten omsetning.

«Omsetning skjer først den påfølgende dag og da til 18 kroner! På denne selgerkursen kjøpes det, (wait for it again), 500 aksjer. Sagt på en annen måte; tre dager tidligere kunne aksjen kjøpes til 12 kroner, men man valgte i stedet å vente til man fikk en pris som var 50 prosent høyere. Virkelig?», skriver Warren.

Etter denne omsetningen har selgerkursen vært nede i 14,50 kroner uten at det ble kjøpt noe som helst.

Uforklarlig

Administrerende direktør Harald Dahl-Pedersen i Optin Bank eier selv rundt to prosent av aksjene i banken. Etter å ha lest innlegget til Warren vil han ta kontakt med Verdipapirforetakenes Forbund, som administrerer den norske OTC-listen.

– Vi har ikke mulighet til å påvirke eller kontrollere de kursnivåene som meldes inn, og som det gjøres handler på. At det er gjort handler på ulike og varierende kurser har ikke banken eller jeg forklaring på, sier Dahl-Pedersen til DN.

Han peker på at handlene meldes inn via meglere, som er pålagt å vise god forretningsskikk og å ivareta kundenes interesser.

– Finner vi noe videre, må vi vurdere å ta kontakt med tilsynsmyndighetene, sier banktoppen.

– Hva tenker du om at bankens aksjer er omsatt på så vidt forskjellige kurser, og at interessen er størst når kursen er høy?

– Jeg kan ikke anta eller antyde hva aksjonærene tenker. Det legges også inn lave tilbud på aksjen, og det er sånn den handelsplattformen fungerer, sier Dahl-Pedersen.

«Noen bør våkne»

Warren mener kjøpene på «åpenbart for høye kurser» ikke virker tilfeldig, spesielt i lys av at kjøperen (e) ikke er interessert i å kjøpe når aksjen tilbys betydelig billigere.

«Det som er et faktum er at verdien på banken er 168 millioner kroner med kurs 11 kroner, men ved et trylleslag blir den 274 millioner kroner når noen bruker 9000 kroner på å kjøpe 500 aksjer til kurs 18 kroner», skriver han.

«Én ting er at myndighetene sjelden eller sent får med seg hva som skjer i det mørke og uregulerte markedet, men her skjer det rett foran nesen deres. Noen bør vel snart wake up and smell the coffee?», skriver finansbloggeren.

Finanstilsynet ønsker imidlertid ikke å kommentere saken.

– Vi kan ikke kommentere hvilke undersøkelser og saker Finanstilsynet jobber med, sier senior kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad til DN.

– Litt mer komplekst

Daglig leder Per Broch Mathisen i NOTC viser til at Optin Bank er et lite og relativt nytt selskap, med et annet konsept enn en tradisjonell bank. Samtidig er Optin er aksje som er lite omsatt.

Daglig leder Per Broch Mathisen, NOTC.
Daglig leder Per Broch Mathisen, NOTC. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Det er litt mer komplekst enn det som fremkommer i artikkelen (til Warren, red.anm.), sier Broch Mathisen til DN.

Han peker også på at de fleste handlene går på høyere nivåer enn emisjonsprisen.

– At det omsettes aksjer til høyere kurs enn i en rettet emisjon er ikke uvanlig. Generelt sett kan rettede emisjoner gjøres med en viss rabatt i forhold til markedsprisen, men da skjer det ofte en reparasjonsemisjon i etterkant som reduserer utvanningen, sier NOTC-toppen.

Han ønsker ikke å spekulere i hvorfor interessen for Optin synes å være størst når prisene er høye. NOTC vil imidlertid ettergå handlene som er gjort for å se om det finnes uregelmessigheter.

Peter Warren ønsker ikke å kommentere saken utover blogginnlegget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.