Det er ikke ofte man får nyss i hva amerikanske milliardærer betaler i skatt.

Tesla Inc. har gitt et sjelden innblikk i den verden, da selskapet torsdag viste at selskapets administrerende direktør og grunnlegger Elon Musk betalte minst 593 millioner dollar i inntektsskatt i 2016, skriver Bloomberg News. 

Det tilsvarer rundt 5125 millioner kroner. 

Den sørafrikanske gründeren fikk den enorme skattesmellen etter å ha innløst opsjoner som utgikk ved utløpet av 2016. 

Tjente 1,34 mrd. dollar på opsjoner

En opsjon er en rett til å kjøpe aksjer eller andre verdipapirer på et visst tidspunkt til en forhåndsbestemt pris. Musk mottok opsjonene i 2009 som en kompensasjon ment for å dekke ham økonomisk i flere år fremover.

Fra Tesla børsnoterte seg i 2010 til aksjen begynte sin opptur i 2013, lå aksjekursen på mellom 20–40 dollar.

Nå ligger den på 305 dollar aksjen, og er verdsatt mer enn 110 år gamle Ford Motors. 

Når en emisjon innløses må eieren betale inntektsskatt på fortjenesten mellom den forhåndsbestemte prisen, såkalt «strike price», og dagens aksjekurs. 

Musks fortjeneste på opsjonene var 1,34 milliarder dollar, ifølge Bloomberg. 

Formue på 13,9 milliarder dollar

Tesla-sjefen betalte skatten ved å selge en god del av aksjene han fikk da han utløste opsjonene, og beholdt de resterende aksjene. 

Til tross for skattesmellen er Musk likevel ganske godt skodd. Tesla-gründeren er verdt vel 13,9 milliarder dollar og ligger nummer 80 på Forbes sin milliardærliste over verdens rikeste mennesker. Mesteparten av formuen er bakt inn i aksjer i Tesla. 

Tesla har steget med 18 prosent på den brede S & P 500-indeksen den siste måneden, og siden årsskifte er aksjen opp 43 prosent.

Men selskapet tjener foreløpig ikke penger. I 2013, 2014 og 2015 gikk Tesla på milliardtap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Japans store energivalg.
Hvordan skal Japan produsere energi når alle atomkraftverkene fases ut.
01:54
Publisert: