«Da Lionel Messi sa: «i fotball [ …] betyr talent og eleganse ingenting uten hardhet og presisjon», tenkte han åpenbart like mye på økonometrien bak å spå resultatet som taktikken for å vinne en kamp», skriver Goldman Sachs i en analyse av fotball-VM som starter torsdag.

Etter timevis av tallknusing, 200.000 sannsynlighetsmodeller og en million simuleringer, er Goldman Sachs overbevist om at Brasil bringer hjem sitt sjette VM-trofé.

Disse skuffer

Slik ser Goldman Sachs hovedspådommer ut:

  • Brasil slår Tyskland i finalen og vinner sitt sjette verdensmesterskap.
  • Frankrike har en høyere sannsynlighet enn Tyskland til å vinne VM, men uheldigvis møter franskmennene Brasil i semifinalen, og er neppe sterke nok til å slå Seleção.
  • De som håper på en tilbakevisning av den legendariske spissen Gary Linekers frase om at «fotball er et enkelt spill; 22 menn jager en ball i 90 minutter, og til slutt vinner tyskerne» blir skuffet. Tyskland slår England i kvartfinalen.
  • Spania og Argentina kommer til å skuffe, og taper mot henholdsvis Frankrike og Portugal i kvartfinalene.
  • Til tross for drahjelpen man kan få av å være vertsnasjon, kommer ikke Russland seg ut av gruppespillet.

Derfor er de best

Goldman Sachs har i sine analyser brukt fire hovedkomponenter. Den viktigste er hvor lagene ligger på den såkalte Elo-rankingen. Den er mindre kjent enn Fifas verdensranking. Her har man tatt i betraktning individuelle spillere, tap og vinn-ratio de siste 10 kamper og målforskjellen i de siste kampene som er spilt.

«Brasil er klart det sterkeste laget på disse målingene, med den høyeste Elo-rangeringen, talentfulle spillere og en god vinn/tap-ratio de siste kampene. Vi ser også at Frankrike og Tyskland kjemper tett på annenplassen. Tyskland har en høyere Elo-rangering enn Frankrike, men Frankrike har prestert bedre de siste kampene», skriver banken.

Den tror Frankrike ville kommet til finalen om de hadde byttet gruppe med Tyskland. Men Brasil ville fortsatt vært vinneren.

Disse kan overraske

Goldman Sachs har også lent seg på kvalitativ eksperthjelp fra den tidligere italienske fotballspilleren og legendariske manageren, Carlo Ancelotti.

Carlo Ancelotti er italiensk fotballmanager.
Carlo Ancelotti er italiensk fotballmanager. (Foto: Martin Meissner/AP/NTB Scanpix)

– Jeg tror Brasil har større sjanse nå som den nye manageren har bygget et veldig sterkt forsvar over den siste perioden. Og, med tanke på at det også har en fantastisk offensiv kvalitet, har de etter min mening en god mulighet i VM, sier Ancelotti i et intervju med Goldman Sachs.

Ancelotti har selv spilt i to VM – i 1986 og i 1990. Han var også med i 1994 som assisterende trener, og er en av tre trenere som har vunnet Uefa Champions League tre ganger. Italieneren tror det er to land som kan overraske i VM.

– Belgia har mange spillere som spiller i Premier League for eksempel. Kroatia har også mange spillere med erfaring og ferdigheter. De kan overraske i dette VM, sier han.

VM sparkes i gang torsdag når vertsnasjonen Russland møter Saudi-Arabia på Luzjniki stadion klokken 17:00. (Vilkår)

Økonomiguruene om: Donald Trump, Kim Jong-un, Twitter og toppmøter.
Harald Magnus Andreassen og Peter Hermanrud forteller om sine forventninger til nattens toppmøte mellom Kim Jong Un og Donald Trump.
02:23
Publisert: