Du kommer ikke langt i europeisk fotball med 30 millioner euro – eller nær 300 millioner kroner. Det tilsvarer for eksempel årslønnen til Juventus-spiss Cristiano Ronaldo og er under én tredel av summen Juventus måtte betale da de hentet Ronaldo fra Real Madrid i sommer.

Men samtidig er 300 millioner kroner nok penger til at det kan redde den portugisiske klubben som bygget opp Ronaldo.

Sporting Lisboa, en av de tre store klubbene i Portugal, har forsøkt å hente inn 30 millioner euro i obligasjonsmarkedet for å klare å betjene gjelden sin.

Torsdag hadde klubben sikret seg 26 av de 30 millionene.

Utvikler og selger

112 år gamle Sporting Lisboa har en forretningsmodell som går ut på å utvikle unge spillere og selge dem videre til klubber i større ligaer.

Bare i løpet av de to siste årene har klubben fått inn over 100 millioner euro på å selge spillere til England, Italia og Spania.

Problemet er utenfor banen. Både Sporting og andre portugisiske klubber har slitt med å få budsjettene til å gå opp etter flere år med dårlig styring og et gjeldsetterslep fra da Portugal bygget en rekke nye stadioner for å kunne arrangere fotball-EM i 2004.

Klubbene klarte hverken å fylle opp eller vedlikeholde de nye arenaene. Ironisk nok, gitt hva som skjedde med europeisk økonomi senere, ble turneringen i Portugal vunnet av Hellas.

Spillere ble angrepet

Sporting Clube de Portugal, som er klubbens fulle navn, har hatt et spesielt turbulent år.

Da forrige sesong var over i mai, sluttet ni spillere etter at de ble angrepet på treningsfeltet av en gjeng med kjepper og belter.

Sporting Lisboa ble et selskap med et gjeldsberg, mens verdiene – i form av spillerne – bokstavelig talt spaserte ut døren.

Noen spillere kom imidlertid tilbake, og andre forhandlet frem en sluttavtale.

Nå henter altså klubben penger i obligasjonsmarkedet.

– Dette er helt nødvendig for at Sporting skal kunne stabilisere økonomien og gå videre etter en katastrofal fortid, sier finansprofessor Joao Duque ved Universitetet i Lisboa.

– Klubben er åpenbart i en svært sårbar situasjon, sier han.

Stor tv-avtale

En rapport fra European Universitys Football Observatory konkluderte med at Sporting og rivalen FC Porto var «teknisk konkurs», ettersom gjelden oversteg verdiene.

Visepresident Francisco Zenha i Sporting mente på sin side at rapporten var utdatert og uriktig, fordi den var basert på klubbens inntekter i juni.

Klubben fikk et resultat på 16,1 millioner euro – drøyt 150 millioner kroner – i tredje kvartal i år, ifølge Zenha.

Den samlede gjelden er 281 millioner euro, som er litt under de anslåtte verdiene til klubben.

Sporting sitter på tv-rettigheter til en verdi av 515 millioner euro.

– Klubbens finansielle situasjon er langt bedre i dag enn for få år siden, sier Zenha.

Pengene som nå hentes inn i obligasjonsmarkedet skal brukes til å tilbakebetale gjeld på 30 millioner euro som forfaller 26. november. Opprinnelig forfall var i mai, men Sporting fikk en utsettelse.

Hjelp av tidligere spillere?

Kjøpere av verdipapirene som Sporting nå har utstedt kan ifølge sportsavisen A Bola inkludere tidligere spillere som målvakt Rui Patricio, som gikk til engelske Premier League etter angrepet på treningsfeltet, og William Carvalho som nå spiller for spanske Real Betis.

Sportsavisen viser til kommentarer spillerne har skrevet på bildedelingstjenesten Instagram.

Sporting, som har levd i skyggen av sin Lisboa-rival Benfica, endte på tredjeplass i den portugisiske ligaen sist sesong og kom til kvartfinalen i Europaligaen.

Laget er foreløpig på annenplass i den hjemlige ligaen, kun to poeng bak Porto før neste helgs kamper.

– Dette obligasjonssalget vil gi et etterlengtet pusterom. Det gjør det mulig for Sporting å forbli i «gamet», sier finansprofessor Joao Duque.

Dagens Næringsliv/Bloomberg(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Julebord-ekspertenes beste tips: De ansatte kan stort sett gjør hva de vil, men særlig to ting er de dummeste sjefene kan gjøre
02:24
Publisert: