Torino-baserte Juventus, hvis kallenavn er «Den gamle damen», er den mestvinnende klubben i Italia. Frem til forrige sesong, da Milano-klubben Inter vant seriemesterskapet, hadde Juventus vunnet italienske Serie A ni sesonger på rad.

Denne sesongen har imidlertid startet svakere, og Juventus befinner seg langt bak topplagene i serien, på en 8. plass. Lørdag kveld tapte laget en hjemmekamp mot Atalanta, og børsmeldingen som Juventus sendte ut i etterkant av oppgjøret bidro neppe til å heve stemningen i Torino.

I meldingen bekreftet Juventus det en rekke medier hadde skrevet dagen før: Klubben er under etterforskning ledet av statsadvokaten i Torino for måten de har inntektsført spillersalg på mellom 2019 og 2021.

Razzia

Torsdag kveld gjennomførte italienske politimyndigheter en razzia i Juventus klubblokaler i Torino. Etterforskningen av Juventus er en del av en større innsats, kalt «Prisma», mot de mørke sidene av fotballens overgangsmarked. Det er et marked som ifølge New York Times er verdt syv milliarder dollar årlig.

Etterforskerne skal, ifølge New York Times, forsøke å finne svaret på spørsmålet fotballsupportere stiller seg hver sommer og vinter når overgangsmarkedet er åpent: hva er en fotballspiller egentlig verdt?

New York Times-journalist Tariq Panja, som har dekket «Prisma»-etterforskningen tett, skrev på Twitter lørdag at etterforskerne særlig ser på «byttehandler», altså overganger der Juventus har byttet en spiller med en annen klubb. Etterforskerne skal ifølge italienske Corriere della Sera særlig undersøke om Juventus har verdsatt sin spiller til en kunstig høy sum, for å kunne bokføre kapitalgevinster i regnskapene.

Der de fleste fotballklubber er privateide, er Juventus en av få klubber som er børsnotert. Derfor undersøker det italienske Finanstilsynet også om Juventus kan ha brutt børsreglementet gjennom de samme forholdene.

Oljefondet investert

Det norske Oljefondet eide ved utgangen av 2020 aksjer for drøyt 65 millioner kroner i Juventus. Det tilsvarte en eierandel på 0,57 prosent ved inngangen til 2021. Ved generalforsamlingen for en drøy måned siden stemte Oljefondet for å godkjenne Juventus' regnskap, i tråd med ledelsens innstilling.

– Selskapet samarbeider med etterforskerne og Finanstilsynet og er trygge på at det vil avklare alle aspekter av interesse, skriver klubben i børsmeldingen lørdag kveld.

Juventus skriver videre at klubben mener den har handlet i samsvar med lover og forskrifter for utarbeidelse av finansielle rapporter, regnskapsprinsipper, «og i tråd med internasjonal praksis i fotballindustrien og markedsforhold».

Profilerte topper etterforskes

I børsmeldingen står det blant annet at Juventus-toppsjef Andrea Agnelli, visepresident, Juventus-legende og tidligere Gullballen-vinner Pavel Nedved og finansdirektør Stefano Cerrato er under etterforskning. Det er også tidligere Juventus-topper, ifølge Corriere della Sera blant annet sportsdirektør Fabio Paratici, som fra i sommer har jobbet i samme rolle i den engelske toppklubben Tottenham Hotspur.

Det er Agnelli-familien som er hovedeier i Juventus gjennom investeringsselskapet Exor. Exor-kontrolleres av etterkommerne av Giovanni Agnelli, som grunnla bilprodusenten Fiat. Exor er i tillegg til Juventus investert i en rekke store selskaper, deriblant bilprodusentene Stellantis og Ferrari, The Economist Group og det italienske mediekonglomeratet Gedi.

Oljefondet var ved utgangen av juni i år en av de største eierne i Exor, med en eierandel på 2,87 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.