Qatar skal ha signalisert interesse for å sikre seg en eierandel i den engelske fotballklubben Tottenham Hotspur, ifølge The Telegraph. Den mektige forretningsmannen Nasser al-Khelaifi, styreleder i Qatar Sports Investments, møtte forrige uke Tottenham-styreleder Daniel Levy.

Kilder tilknyttet Levy sier de møttes som venner og at det ikke ble diskutert noen investering i klubben, men ifølge The Telegraphs kilder ser Qatar på muligheten for å sikre seg en minoritetsandel i Tottenham.

Et bud på nær én milliard pund for 25 prosent av klubben skal være en mulighet. Det tilsvarer nær 11 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Majoritetsaksjonær i Tottenham er i dag investeringsselskapet Enic, som er eid av mangemilliardæren Joe Lewis og Tottenham-styreformann Daniel Levy. Lewis, som for det meste oppholder seg på Bahamas, kontroller Enic, med over 70 prosent av aksjene.

Det skal foreløpig ikke være snakk om formelle samtaler mellom Qatar og Tottenham-styret, men ifølge avisens kilder kan man forvente «dristige» strategiske oppkjøp fra statseide Qatar Sports Investments på europeisk jord de kommende månedene.

PSG-eier

Qatar Sports Investments eier allerede den franske fotballklubben Paris Saint-Germain, som de siste årene har dominert fransk fotball med stjerner som Neymar og Kylian Mbappe. De to ble kjøpt for henholdsvis 200 og 180 millioner euro.

I 2021 sikret PSG seg i tillegg Lionel Messi – av mange ansett som tidenes beste fotballspiller – gratis fra Barcelona.

Årsaken til at Qatar kun ønsker å kjøpe en minoritetspost i Tottenham, er Uefas motstand mot at lag som konkurrerer mot hverandre i europeiske turneringer, skal ha samme eier. Al-Khelaifi er også styreleder i European Club Association (ECA), men skal i møtet med Levy kun ha representert Qatar Sports Investments, ifølge The Telegraph.

Mandag skrev Bloomberg at Qatar også vurderer å investere i Liverpool og Manchester United. Eierne av de to klubbene har tidligere signalisert et ønske om å selge seg ned. The Telegraph skriver at en investering i Tottenham fremstår mer sannsynlig.

Flere nye eiere

Qatar ville ikke blitt det første landet fra Midtøsten til å sikre seg eierskap i en britisk fotballklubb. Manchester City har siden 2008 vært eid og kontrollert av herskerfamilien i De forente arabiske emirater gjennom selskapet Abu Dhabi United Group. Hovedaksjonær Sjeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan er visestatsminister i De forente arabiske emirater og styreleder i sentralbanken.

I oktober ble det klart at et Saudi-Arabia-ledet konsortium hadde kjøpt den engelske klubben Newcastle for 300 millioner pund, tilsvarende litt over tre milliarder. Saudi-Arabias statlige investeringsfond er ledet av den mektige kronprinsen Mohammad bin Salman og har estimerte verdier for rundt 500 milliarder dollar.

Det er lenge siden Newcastle hevdet seg i toppen av den britiske toppdivisjonen Premier League, men i år ligger laget på tredjeplass etter nær halvspilt sesong. City, med Erling Braut Haaland som spydspiss, ligger på annenplass bak Arsenal.

Tottenham ligger på 5. plass, 11 poeng bak erkerivalen Arsenal. Tottenhams hovedtrener Antonio Conte har nylig uttrykt et behov for mer midler, dersom Tottenham skal hevde seg i toppen i de aller gjeveste turneringene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.