Et resultat før skatt på 19 millioner kroner ble fasiten for Jim Solbakken (46) i fjor. Det er fotballagentens beste resultat noensinne.

– Tallene får tale for seg selv. Utover det har jeg som sedvanlig ingen ytterligere kommentarer, skriver Solbakken i en tekstmelding til DN.

Ti prosent «på alt jeg gjør»

Gjennom selskapet Sir Solution eier Solbakken datterselskapet Dynamic Solution, der han gjennom en årrekke har tjent titall millioner på å få norske fotballtalenter over til internasjonale storklubber.

Pengene renner inn gjennom Dynamic Solution, som overfører pengene til Sir Solution gjennom utbytter.

En gjennomgåelse av de siste fem årsregnskapene i Sir Solution viser et resultat før skatt på 45 millioner kroner. Av dette har Solbakken personlig tatt ut over halvparten i utbytte: Til sammen 27 millioner kroner.

Ifølge det tyske overgangsnettstedet Transfermarkt har Solbakken bistått i overganger til spillere som Mame Diouf, Joshua King, Markus Henriksen og Jo Inge Berget. Av de 22 spillerne som er i den nåværende herrelandslagstroppen per 6. juni, har Solbakken vært agent for åtte.

Solbakken har tidligere sagt til DN at han får ti prosent «på alt jeg gjør». Det betyr ti prosent av overgangssummen for en spiller når Solbakken jobber for en klubb eller ti prosent av spillerens lønn når han jobber for spillerne. Solbakken ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte om han fortsatt får samme kompensasjon for overgangene.

Fra Molde til Cardiff

Jim Solbakken har i en årrekke vært én av Norges best betalte, men også mest omstridte agenter. Han representerte blant annet Manchester United-legenden Ole Gunnar Solskjær da han var spiller. De to er fortsatt gode venner og Solbakken er Solskjærs personlige agent.

Solskjær var manager for fotballklubben Molde i tre år før han i 2014 ble manager i den da walisiske Premier League-klubben Cardiff City. I løpet av det knappe året han var der, hentet han tre tidligere Molde-spillere til klubben, som alle hadde Solbakken som agent. Det norske fotballmagasinet Josimar har spekulert kraftig rundt de tette personlige båndene mellom Solbakken og Solskjær.

De to startet Dynamic Solutions sammen da Solskjær fortsatt spilte på Manchester United, men Solskjær solgte seg ut da han ble reservelagstrener i klubben i 2008.

Egenkapitalen til Solbakkens Sir Solution er bokført til 22,8 millioner kroner. Han startet med en innskutt egenkapital på 400.000 kroner tidlig på 2000-tallet.

Siste tilgjengelige ligningstall viser at Solbakken i 2016 tjente 3,7 millioner kroner og hadde en formue på åtte millioner kroner.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide Lydplanker
Gråbein anbefaler lydplanker i forskjellige prisklasser.
02:38
Publisert: