Franske LVMH, som eier luksusmerker som Fendi, Dior og Louis Vuitton, kom torsdag med sin årsrapport for 2022.

Der fremgår det rekorder både på topp- og bunnlinje. I fjor hadde konsernet en samlet omsetning på 79,2 milliarder euro og et resultat etter skatt på 14,1 milliarder euro.

Det tilsvarer henholdsvis 783 og 151 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

– Resultatene i 2022 illustrerer etterspørselen etter våre merker, selv gjennom et år som var preget av økonomisk og geopolitisk usikkerhet, uttalte LVMH-sjef Bernard Arnault i en pressemelding.

Over 20 mrd.

Der trekkes det frem sterk vekst i Europa, Japan og USA, i tillegg til «bemerkelsesverdige» resultater fra konsernets klesavdeling som består av blant annet Louis Vuitton, Dior, Fendi, Loro Piana, Loewe og Marc Jacobs. Førstnevnte nådde en ny milepæl med en omsetning på over 20 milliarder dollar for første gang noensinne, skriver LVMH.

Samtidig er det blitt foreslått et årsutbytte på 12 euro per aksje, opp fra ti euro per aksje. Det tilsvarer om lag seks mrd. euro, der mye av pengene vil gå til Bernard Arnaults Agache SE, som er største eier i LVMH med 48 prosent av aksjene.

I norske kroner tilsvarer det rundt 64 milliarder.

Oljefondet er for øvrig oppført som sjette største aksjonær i LVMH, ifølge Bloomberg, med drøyt fem millioner aksjer. Det innebærer en potensiell utbyttebetaling på rundt 65 millioner euro for Oljefondet, eller om lag 700 millioner norske kroner.

LVMH har over 196.000 ansatte ifølge deres egne hjemmesider, fordelt på over 5000 butikker rundt om i verden.

Selskapet er notert på Euronext i Paris, med en markedsverdi på over 400 mrd. euro. Aksjen har steget over 150 prosent siden markedet bunnet ut etter det innledende koronasjokket, og omsettes i dag for rundt 802 euro.

Bernard Arnault la frem LVMHs 2022-resultat torsdag.
Bernard Arnault la frem LVMHs 2022-resultat torsdag. (Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/NTB)

Verdens rikeste

I tillegg til de kjente og luksuriøse klesmerkene eier LVMH også en rekke andre merker innen vin og sprit, parfymer og kosmetikk og klokker og smykker.

Selskapet har sitt hovedkontor i Paris, og ble grunnlagt i 1987 som et resultat av sammenslåingen av Louis Vuitton, champagneprodusenten Moët & Chandon og konjakkprodusenten Hennessy.

Det er i dag det desidert mest verdifulle selskapet i Europa, og styres av franskmannen Bernard Arnaut som også er største eier gjennom holdingselskapet Agache SE.

Arnaut tok i 2022 over tittelen som verdens rikeste person, etter at et Tesla-ras på børs jekket Elon Musk ned fra tronen. Ifølge Bloomberg Billionaire Index er Arnaut god for 28,7 milliarder dollar

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.