Den fartsglade og eventyrlystne eiendomsinvestoren Ivar Tollefsen (57) har de siste 25 årene bygget seg opp til å bli en av landets aller rikeste – så rik at han i år for første gang havnet på Forbes' liste over verdens dollarmilliardærer.

Hans skattelignede formue var i fjor litt over to milliarder kroner, men han kontrollerer reelt sett langt høyere verdier. Tollefsen sto i fjor oppført med en skattelignet inntekt på 129 millioner kroner, og ble avkrevd skatt på 56 millioner kroner, tre ganger så mye som året før.

– Ivar er bortreist til over helgen. At han betaler stadig mer skatt tror jeg han tar med knusende ro, pengene går til et godt formål – det norske folk, opplyser hans personlige assistent Anders Tveter i en epost til DN.

Her kan du søke i Skattelistene selv

Onsdag morgen ble skattelistene lagt frem. Eiendomsinvestoren klatrer til en tiendeplass på listen over landets største skatteyterne.

Dette er topp 20:

Ny på topp

Oppkjøpstoppen Kim Wahl var i 2017 den største bidragsyteren til fellesskapet. Han betalte hele 246 millioner kroner i skatt. Oppkjøpstoppen regnes sammen med sin svenske partner Björn Savén for å være en av stamfedrene til oppkjøpsbransjen i Norden, såkalte Private Equity.

Kim Wahl er Norges største skattyter. Foto: Gunnar Blöndal
Kim Wahl er Norges største skattyter. Foto: Gunnar Blöndal (Foto: Gunnar Blöndal)

På slutten av 80-tallet startet de selskapet Industri Kapital, som har etablert seks oppkjøpsfond med til sammen 46 milliarder kroner i kapital. Savén og Wahl fikk store suksesshonorarer grunnet de gode resultatene fra fondene – såkalte carried interest – og ble svært velstående. Wahl forlot Industri Kapital i 2009 og har siden jobbet med sine egne investeringer, flere tunge styreverv og stiftelsen Voxtra som jobber med bærekraftige investeringer i Øst-Afrika. Wahl har ingen operativ rolle i Industri Kapital, som nå har skiftet navn til IK Investment Partners, og er ikke på eiersiden i IKs forvaltningsselskap, men Wahl har investert en del av formuen i IKs siste fond, på lik linje med andre investorer.

Trond Mohn gjør også et hopp på listen var i 2017 den nest største skattyteren i Norge med tett opp 200 millioner i skatt.

Tredjeplassen innehar Kjell Inge Røkke som skattet 175 millioner kroner i fjor.

Kraftspekulanten Einar Aas har i mange år herjet på skattetoppen. I 2017 måtte han for første gang på lenge se seg slått. Tidligere i år gikk han på en real smell på kraftmarkedet, og den 13. september kom beskjeden om at Aas potensielt var personlig konkurs. Fallet startet imidlertid allerede i 2017, og han står oppført med null i inntekt på skattelistene. På tross av dette skattet Aas over 13 millioner av sin daværende formue på 164 millioner kroner.

Startet selskap som tenåring

Omtrent da boligmarkedet i Norge traff bunnen etter bankkrisen og jappetiden, kjøpte Norges tiende største skatteyter, Ivar Tollefsen, sin første bygård i 1994. Siden har han ikke sett seg tilbake. I 2005 kjøpte investoren opp det svenske eiendomsselskapet Heimstaden AB og de siste årene har han solgt hele sin skandinaviske eiendomsportefølje til dette selskapet.

Det siste halvannet året har pressemeldinger om storkjøp fra Heimstaden kommet på løpende bånd. Selskapet, som han eier mesteparten av, har det siste halvannet året hamstret eiendom i Danmark, Sverige og Norge for over 35 milliarder kroner. Ved utgangen av 2017 hadde verdiene i Fredensborgs eiendomsportefølje vokst til over 59 milliarder kroner. Inkludert eiendommene Tollefsen har kjøpt hittil i år, nærmer eiendomsverdiene i Fredensborg seg nå 75 milliarder kroner. Egenkapitalen i selskapet var på drøyt 25 milliarder ved inngangen til året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes: Nå kan det hende du slipper vanvittige budrunder
01:13
Publisert: