Det viser de ferske regnskapene for 2021 fra Frederik Mohns investeringsselskap Perestroika.
Årsaken til resultatfremgangen er en urealisert gevinst i riggselskapet Transocean, som eies gjennom Perestroika Cyprus.
Gjennom det privateide investeringsselskapet Perestroika har Frederik W. Mohn en rekke investeringer i oljeservice og shipping. Den klart største investeringen er gjennom riggselskapet Transocean i USA, etter at Transocean kjøpte opp Songa Offshore i 2017.
I løpet av fjoråret steg totale eiendeler fra 3,9 til 4,3 milliarder kroner. Etter fjoråret tok Mohn ut 50 millioner kroner i utbytte, og deretter et tilleggsutbytte på 15 millioner kroner. Totalt 65 millioner kroner.
I 2021 steg Transocean-aksjen med 19 prosent. I år har kursveksten fortsatt, som følge av kraftig vekst i oljeprisen og høyere aktivitet i riggmarkedet. Transocean-aksjen er opp nye 35 prosent hittil i år.
Perestroika skriver i regnskapene at fremtiden ser meget lys ut ettersom etterspørselen etter olje fortsetter å øke, og dermed også oljeselskapenes etterspørsel etter oljerigger. I tillegg påpekes det at det siden 2014 er skrapet 180 flytende rigger, noe som gjør at prisingmakten for alvor svingte i drillernes favør fra 2021. Transocean har en flåte på til sammen 37 rigger, samt to under bygging.
Basert på en beholdning tidligere i år på drøyt 80,6 millioner Transocean-aksjer, er Mohns aksjebeholdning i selskapet verdt litt over 3,2 milliarder kroner.
Mohns Perestroika samarbeider med bergensreder Tom Christopher Steckmest i Viken Shipping i selskapet Viken Crude, med eie og drift av åtte tankskip, som er chartret til Total og Vitol. Viken Shipping har de siste ukene gjort seg bemerket med å oppfordre sine kunder om «moralsk shipping» og unngå russiske havner. Som DN tidligere har skrevet har kundene valgt å ignorere oppfordringene fra rederiet.
I 2020 tapte Frederik Mohn 3,3 milliarder kroner på grunn av nedskrivninger nettopp i Transocean.
Frederik Mohn har mandag kveld ikke svart på DNs henvendelse om å få en kommentar til regnskapene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.