Pumpeprodusent-arving og investor Frederik W. Mohn (42) fikk en papirgevinst på nær 1,8 milliarder kroner da riggselskapet Songa Offshore ble snappet opp av den amerikanske oljeservicekjempen Transocean i 2017.
Mohn, som gjennom transaksjonen ble en av Transoceans største aksjonærer og i dag sitter i selskapet styre, har imidlertid måtte se store deler av gevinsten smuldre opp.
I fjorårsregnskapet til Mohns private investeringsselskap Perestroika er eierposten nedskrevet med 928 millioner kroner som følge av kurskollapsen i Transocean-aksjen, skriver Finansavisen torsdag.
Transocean-aksjen så et kursfall på nær 35 prosent i 2018, ned fra 10,68 dollar ved inngangen til året, til 6,94 dollar ved årsskiftet.
Siden nyttår har eierposten falt ytterligere 215 millioner kroner i verdi. Dermed har over 1,1 milliarder kroner av papirgevinsten fordunstet.
Kjøpet av Songa Offshore i august 2017 skjedde gjennom en kombinasjon av aksjer og et konvertibelt obligasjonslån samt en mindre kontantdel. Mohn, som var Songas største aksjonær med rundt 45 prosent, ble i tillegg til aksjeposten sittende med obligasjonslån på rundt 355 millioner dollar.
Lånet kan konverteres til aksjer til en konverteringskurs på 10,28 dollar, godt over konverteringskursen som ble brukt for Transocean-aksjen i bytte mot Songa-aksjer på 8,39 dollar.
Konverteringskursen er også milevis unna dagens Transocean-kurs, som hittil i år er ned nær 13 prosent, til 6,06 dollar. Høyeste sluttkurs for aksjen i år var 23. april, til 9,65 dollar, som sammenfaller med årets toppnotering for oljeprisen på nær 75 dollar fatet dagen etter. Oljeprisen er sist omsatt for rundt 63 dollar fatet.
Perestroika hadde en bokført egenkapital på 7,1 milliarder kroner ved årsskiftet, opp fra 6,2 fra foregående år. Foruten Transocean, er Perestroika en betydelig aksjonær i det Austevoll-baserte offshorerederiet Dof, samt i tankrederiet Viken Crude, fergerederiet Fjord1, og oljeletingsselskapet Emgs. Investeringsselskapet er representert i samtlige styrer.
Mohn tar ut et utbytte på 50 millioner kroner fra Perestroika for 2018, som er det samme som året før, ifølge Finansavisen.
Perestroika har ikke besvart DNs tidligere henvendelser omkring verdiendringene i Transocean-posten. Mohn kommenterer heller ikke årsregnskapet overfor Finansavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.