17. mars 2010: Investor Fredrik Sneve sjekker status for det lille gruveselskapet Crew på Børsen, som han nylig solgte seg ut av gjennom Pareto. Han stusser. Plutselig har 40 millioner aksjer skiftet hender det siste døgnet.

Hvis kjøperen er den russiske stålgiganten Severstal, kan han ha krav på millioner i etterbetaling.

Han slår nummeret til sin faste Pareto-megler Fredrich Falch og går rett på sak:

– Er det Severstal? Det kan ikke være noen andre, sier Sneve.

– Vet du hva, det er jeg … det må jeg nesten sjekke. Kan ikke jeg bare komme tilbake til deg, svarer megler Falch.

– Hvis det er Severstal skal jeg ha mer penger, for å si det sånn.

– Ja, jeg sjekker jeg.

– Sjekk det med en gang, avslutter Sneve.

Men Sneve får ikke svar. Hverken den dagen, eller i dagene eller månedene etterpå, selv om han fortsetter å ringe.

«Vet ikke»

Først gjennom Økokrim-saken som nå går for Oslo tingrett, har Sneve fått se bevis som kan tyde på at det var nettopp russiske Severstal som sto bak en massiv kjøpsoperasjon på noen få kritiske dager i mars 2010, via en lang rekke stråmannsselskaper i skatteparadiser.

Økokrim mener Pareto visste at det var Severstal som sto bak, og hjalp Severstal med å gjennomføre, og skjule, kjøpene. Slik kunne Severstal unnlate å betale rundt 275 millioner kroner etter en prisgarantiavtale, ifølge Økokrim.

Sneve er blant de norske investorene Økokrim mener har tapt millionbeløp. Onsdag og torsdag denne uken vitnet han i rettssal 828, etter at en lang rekke telefonsamtaler fra 2010 var blitt avspilt.

De to sentrale tidligere Pareto-toppene på tiltalebenken, corporatesjef Petter Dragesund og tidligere megler Kjetil Sjursen, har i retten erklært at de ikke visste og ikke kunne vite at det var Severstal som sto bak kjøpene som ble gjort via Deutsche Bank og Credit Suisse. Samtidig er det blitt klart gjennom forklaringene i Oslo tingrett at meglerhuset gjorde lite for å sjekke hvem som sto bak oppkjøpene.

– Det eneste jeg får er at det er to banker som gjør transaksjonen, og om det er noen som står bak, det vet jeg ikke, svarte Sneves megler Fredrich Falch etter å ha sjekket med kollega Kjetil Sjursen.

Gikk til Finanstilsynet

Investor Sneve fortalte i retten om maktesløsheten:

– All min erfaring fra aksjemarkedet tydet på at dette var én kjøper. Jeg var overbevist om at det var Severstal. Det var da jeg begynte å ringe Fredrich Falch, sa Sneve, som oppfattet at Pareto var passive.

– Det var en veldig traumatisk opplevelse, faktisk. Du er sikker på at du er blitt lurt for et sted mellom 10 og 20 millioner kroner, og du får ikke gjort noe med det.

– Du trenger ikke å ha jobbet mer enn et halvt år i aksjemarkedet for å se det vi så. Så vi var veldig frustrerte.

Til slutt gikk Sneve lei av at Pareto ikke ga bedre svar.

– Saken er åpenbar. Severstal har svindlet meg. Dere er mellommann … dere må bistå i å rydde opp, skrev han til Pareto-megleren Falch etter sommeren 2010, da det ble meldt offisielt at Severstal hadde fått kontroll over gullgruveselskapet Crew.

Til slutt kontaktet Sneve selv både Oslo Børs, Finanstilsynet og kanadiske myndigheter, som startet undersøkelser, men ikke kom til bunns i saken.

Megleren ikke skeptisk

Paretos aksjemegler Falch beskrev på sin side Sneve som en «veldig etterrettelig» investor.

– Men han kunne også være skeptisk til folk, til meglerne, til corporateavdelingen, til russere. Det var ikke første gang han hadde vært skeptisk til noe.

– Men skaper ikke det en skepsis hos deg også, spurte førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

– Der jeg sitter da, så er ikke jeg skeptisk. Det høres kanskje naivt ut. Jeg ser at vi handler aksjer på vegne av store institusjoner i utlandet. Hvis jeg skulle vært skeptisk da, så måtte jeg vært skeptisk hele tiden, svarte Falch.

– Du kan ikke bruke halve dagen på at en kunde er mistenksom. Hvis du skal overleve må du skjære gjennom og komme deg videre. På den tiden her trodde jeg Sneve var paranoid.

I flere av telefonsamtalene som ble tatt opp på meglerbordet forklarte Sneve detaljert hvorfor han mente det måtte være russerne som lå bak oppkjøpene. Falch lyttet og svarte, ofte kort, andre ganger med at han skulle sjekke internt, eller han spilte tilbake med samme tone som Sneve.

– Jeg har ikke noen tro på at julenissen kommer fra Russland, for å si det sånn, sa Sneve.

– Nei, de gir vel ikke ved dørene der, de tar vel mer ved dørene, svarte Falch.

I retten presiserte Falch at det ikke betydde at han var skeptisk til Severstal:

– Man snakker jo kunden av og til etter munnen også, når han er som han er. Du har jo egentlig lyst til å bare legge på, når han er så skeptisk så får jeg det. Men det er han jeg lever av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Området har vært ingenmannsland siden 1986
Nå satses det for fullt. - Vi tror denne dagen vil åpne en ny epoke.
01:16
Publisert: