Skipsreder John Fredriksen skal på én måned ha tjent rundt 32,5 millioner dollar på investeringer i det amerikanske riggselskapet Valaris, ifølge DNs søsteravis TradeWinds. Med dagens kurs tilsvarer det mer enn 288 millioner norske kroner.

Etter at DN meldte at Fredriksen kjøpte seg inn på eiersiden av Valaris for 115 millioner dollar – tilsvarende over én milliard kroner – 9. desember i fjor, har selskapets aksjekurs steget mer enn 25 prosent.

Oppkjøpet etterlot skipsrederen med en eierandel på fem prosent og ytterligere oppkjøp siden da gir ham i dag en andel på 6,2 prosent. Dermed er Fredriksens 4,65 millioner aksjer i selskapet verdsatt til 183,5 millioner dollar med dagens Valeris-kurs, det vil si nesten 1,63 milliarder kroner.

Bytter ut Seadrill

Valaris er verdens største olje- og gass-boreentreprenør, og har lenge vært en av rivalene til det tidligere Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill.

Oppkjøpet i Valaris fant sted omtrent to måneder etter Seadrill kom frem til en enighet med kreditorene om en restrukturering av gjelden. Redningsplanen gjør at Seadrill unngår konkurs for andre gang på litt mer enn tre år, men gjør at aksjonærene blir utradert, Fredriksen inkludert. Han har selv redusert sin andel i selskapet fra 27 prosent til under fem prosent de siste månedene. Men han beholder et lodd i selskapet, med et nytt lån som kan konverteres til fem prosent av aksjene i det restrukturerte selskapet, og har også indikert at han kan komme til å øke eksponeringen.

Da Valaris-investeringen til Fredriksen ble kjent, sa milliardærens nære rådgiver Gunnar Eliassen at han ønsker å jobbe for mer konsolidering i industrien, og at en sammenslåing med Seadrill er en «åpenbar mulighet.»

Fredriksen har også eierinteresser i drillselskapet Northern Drilling. I tillegg har hans managementselskap Seatankers strategiske eierposisjoner i 14 ulike selskaper med en samlet konsernverdi på nesten 400 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.