I 2012 var det slutt for den tradisjonsrike familiebedriften Rieber & Søn. Helt siden 1839 hadde selskapet holdt det gående, og bygget opp populære merkevarer som tomatsuppen fra Toro, lefsene fra Vestlandslefsa, nudlene fra Mr. Lee og spekematen fra Vossafår.

Men etter et knallhardt år i 2011, valgte eierfamilien Rieber å la Stein Erik Hagen og Orkla ta over driften av bedriften. Igjen satt de med 4,7 milliarder kroner på bok, klare for nye investeringer.

Rundt 190 millioner kroner av disse har investeringsselskapet som nylig fikk tilbake navnet Rieber & Søn brukt på aksjer i det børsnoterte bompengeteknologiselskapet Q-Free. Det er Fritz Rieber (57) som er daglig leder og har den største eierandelen i Rieber & Søn. Resten eies av søsteren Marianne Mangschou Rieber (52), mens faren Bjarne Rieber (83) har en liten eierandel på åtte prosent.

Kraftig aksjefall

Storhandelen i Q-Free startet i september 2016 og gjennom en rekke aksjekjøp har familien skaffet seg en eierandel på 27,5 prosent i selskapet – den desidert største eieren. Utviklingen i aksjekursen har derimot neppe gått som planlagt.

Den har falt 55 prosent siden familien først kjøpte seg inn i selskapet. Siden 12. mars – da Erna Solberg innførte de mest inngripende tiltakene Norge har sett i fredstid – har aksjen falt 44 prosent, og hittil i år er aksjen nær halvert.

Ved stengetid onsdag ble aksjen handlet for 3,56 kroner stykket. Det betyr at verdien på Rieber-familiens aksjepost i selskapet er verdt 88,3 millioner kroner – mer enn 100 millioner lavere enn det de har kjøpt aksjer for, ifølge DNs estimater.

– Jeg kan ikke kommentere den investeringen nå, i påvente av Q1 20-rapport, skriver Fritz Rieber i en tekstmelding.

Rammes av koronakrisen

1. april sendte Q-Free ut en børsmelding om hvordan koronakrisen rammer selskapet. Det Trondheim-baserte selskapet leverer systemer for bompengebetaling og inntektene har sviktet på grunn av mindre trafikk i de store byene etter at landet stengte ned. I tillegg er prosjekter blitt utsatt, og den svake kronekursen har heller ikke hjulpet dem.

Dette har ført til en svak likviditet. Flere ansatte er blitt permittert eller sagt opp, og de resterende ansatte har gått med på et midlertidig lønnskutt. Selskapet vurderer også ytterligere grep for å sikre likviditeten og finansieringen av selskapet, uten å spesifisere disse nærmere.

Egenkapital på 2,3 milliarder

Ved inngangen til 2019 hadde Rieber-familien en bokført egenkapital på 2,3 milliarder kroner. Selskapet har investert hovedsakelig innenfor shipping og formuesforvaltning, men også i en rekke mellomstore teknologibedrifter.

– Når du har vært med fra det var tre-fire ansatte, og det nå er tre-fire hundre, er det en utrolig tilfredsstillelse. Det er jo de som jobber der som har fått det til, men vi har vært med å legge til rette, sa Rieber om investeringsstrategien i et intervju med Bergens Tidende i januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.