Bitcointrader Frode Halvorsen, fra Lørenskog utenfor Oslo, har investert i den digitale valutaen bitcoin i to år. I perioder har han brukt Danske Banks mobilbetalingsløsning Mobilepay til kjøp og salg av kryptovalutaen via bitcoinbørsen Localbitcoins.
Over en lengre periode i vinter handlet Halvorsen bitcoins med en kunde. Flere av transaksjonene mellom de to ble sperret da kunden brukte et stjålet kortnummer til å betale bitcoinen med.
Til slutt valgte Danske Bank å sperre både kunden og Halvorsens konto på grunn av mistanke om svindel.
– Banken har ingenting i vilkårene som sier noe som helst om kjøp og salg av bitcoin, og det eneste vilkåret de har prøvd å stenge meg ute for er at han som har sendt meg penger ikke har brukt sitt eget kort. Det er jo helt klin umulig for meg å verifisere, sier Frode Halvorsen.
Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med kunden som skal ha handlet med stjålet kredittkort.
Banken tapte for mye penger
Halvorsen sier han kontaktet banken gjentatte ganger fordi han mistenkte svindel da betalingene ikke ble godkjent, og at banken gjentatte ganger godkjente overføringene manuelt. Men en dag sa det stopp, ifølge Halvorsen, som sier at banken plutselig sperret Mobilepay-kontoen hans.
– Jeg vet at det har vært tendens til svindel rundt det her, så jeg har jevnlig vært i kontakt med Danske Bank rundt Mobilepay-betalingene jeg har fått. Jeg syntes noen av dem var mistenkelige og ville forsikre meg med banken om at alt var bra, sier Halvorsen.
Han tok kontakt med Danske Bank i et forsøk på å få åpnet kontoen sin igjen og for å få nyss i hvem de mistenkte for svindel, men fikk hverken kontoen åpnet eller vite hvem eller hvor mange som skal ha handlet med svindlet kredittkort.
«Vi har vært i kontakt med flere banker angående kort som er benyttet til å overføre penger til din MobilePaybruker. Vi har fått bekreftet at flerparten av disse kortene er svindlet», skrev Danske Bank i en epost til Halvorsen.
«All svindel ved bruk av Mobilepay går til tap for enten kortutsteder eller Danske Bank. Da andel misbruk knyttet til din konto er så omfattende og faren for ytterligere tap er stor, kan vi på ingen måte tillate at du kan fortsette å bruke Mobilepay. Vi har allerede et betydelig tap knyttet til saken og vi må derfor oversende en anmeldelse til politiet. Din MobilePaybruker er permanent blokkert og vil ikke bli gjenåpnet», skrev banken videre.
Banken stopper bitcoinhandel
Etter å ha forsøkt å få kontoen åpnet gjennom dialog med Danske Bank tok Halvorsen saken til Finansklagenemnda. Nemnden mener at Halvorsen ikke kan bebreides for at uautoriserte betalinger som kan innebære vesentlig mislighold skjer, men mener likevel at banken var berettiget til å sperre kontoen til Halvorsen.
Finansklagenemnda ga derfor ikke Halvorsen medhold i saken.
Danske Bank vil ikke kommentere saken ytterligere overfor DN, men sier at de regulatoriske kravene til hvitvasking og det såkalte «kjenn-din-kunde»-prinsippet er blitt strengere de siste årene.
– Slik vi tolker disse reglene nå, kan vi ikke opprette kundeforhold eller kontoer til personer eller bedrifter som handler i digital valuta, hvor bitcoin er et eksempel, skriver presse- og innholdssjef Tina Berggård i Danske Bank i en epost til DN.
Hadde rett til å sperre konto
– Jeg har gjort masse for å unngå det. Jeg sier ifra til banken at her tror jeg kanskje det er noe galt og så svarer de nei, det er det ikke, dette går bra, og likevel så sperrer de meg ute. Det synes jeg er litt dårlig, sier Halvorsen.
Han forklarer at bitcoinhandelen bare har vært en hobbyvirksomhet og at han nå sitter på bitcoin verdt rundt 150.000 kroner.
Halvorsen mener at banken på hvilket som helst tidspunkt kunne gitt ham beskjed om å slutte med bitcoin og kun bruke kontoen til private kjøp og venneoverføringer, i tillegg til at de kunne lagt det inn i vilkårene.
«Det gjorde de ikke. Tvert imot sa de hver gang jeg var i kontakt med dem at det ikke var noe hindringer for å få betalt for Bitcoins via Mobilepay – dette anså de som en ren «venneoverføring»», skrev Halvorsen i en epost til Finansklagenemnda, etter at de hadde avvist klagen.
I Mobilepays vilkår punkt A6.1 står det ifølge Finansklagenemnda at banken uten varsel har rett til å sperre tjenesten for en bruker blant annet dersom brukeren har mottatt penger via Mobilepay som ikke er autorisert av eieren av den Mobilepay som pengene er overført fra.
– Stor trussel mot sin egen virksomhet
Leder for Norges Bitcoin- og blockchainforening, Stephan Nilsson, mener at det ikke er bitcoin som er problemet i saken, men det stjålne kredittkortet.
– Det handler om at bankene ser dette som en stor trussel mot sin egen virksomhet. Med kryptovaluta behøver vi ikke bankene lenger, sier Nilsson, som mener et kredittkort er langt mer usikkert enn digitale valutaer.
Han er overbevist om at både Mobilepay, Vipps og svenske Swipe kan minske kostnadene sine betraktelig ved å bruke kryptovaluta.
– Da kan man overføre seg i mellom. De kunne tilbudt en global tjeneste. Jeg tror det kommer. Det er bare et spørsmål om tid, sier han.
– Så du tror bankene kommer til å henge seg på etter hvert?
– Ja, absolutt. Det må de, hvis ikke så kommer de til å forsvinne, sier Nilsson. (Vilkår)