Oslo Børs steg til atter en ny toppnotering fredag.

Statoil og Telenor ledet an i børsoppgangen, mens Norsk Hydro tynget børsen.

Frontline-emisjon

Frontline-aksjen sluttet opp 4,8 prosent fredag til 65,90 kroner etter at selskapet satte en emisjon på 100 millioner dollar til kurs 62,80 kroner. Provenyet skal brukes til opportunistisk finansiering av nye vekstmuligheter gjennom kjøp av skip og til generelle selskapsformål, opplyser selskapet.

«Kan Frontline gjøre det samme som BW LPG og gå etter Gener8?», skriver DNB Markets-analytiker Nicolay Dyvik i en oppdatering fredag.

Dyvik viser til at BW LPG nylig har gjennomført et vellykket oppkjøp av Aurora LPG, og beskriver en potensiell mulighet for at Frontline kan gjøre det tilsvarende med Gener8 Maritime.

- Rykter om oppkjøp

Hvis Frontline skulle komme med et tilbud til aksjonærer i Gener8s Maritime på 5,7 dollar per aksje, som utgjør en premie på rundt 35 prosent sammenlignet med sluttkurs torsdag, så kan de betale 100 millioner dollar i kontanter og utstede 50 millioner nye Frontline-aksjer. 

Dette kan komme til å øke Frontlines verdijusterte egenkapital (NAV) til 50 kroner fra 39,5 kroner, mener Dyvik.

Frontline gjentok i kvartalsrapporten 29. november at perioder med svake markeder vil skape muligheter for kjøp av eiendeler på historisk lave priser. Administrerende direktør Robert Hvide Macleod erkjente i den forbindelse overfor TDN Finans at selskapet hadde sagt dette i mange kvartaler, og sa deretter at «nå er det på tide å gjøre noe».

- Det har vært rykter om oppkjøp av Gener8 lenge, rett og slett da Gener8 lenge har vært en oppkjøpskandidat, og Frontline er den mest åpenbare kandidaten, sier analytiker Bjørn Kristian Røedi Danske Bank Markets til TDN Finans.

- Det vil være bra for Frontline og for aksjen hvis de får tak i Gener8, men det er bare spekulasjoner om de sikter seg inn på det eller ikke for øyeblikket. Jeg vil tro de har hatt samtaler om dette lengre tilbake også, så er jo spørsmålet hvorfor dette plutselig er interessant for Gener8-aksjonærer å akseptere nå, sier Røed videre.

Må fornye

Han mener det kan være andre flåter der ute som er interessante for Frontline. Han sier at Frontline ikke henter inn 100 millioner dollar og har fasiliteten med Hemen

Holding på 275 millioner dollar hvis de ikke sikter seg inn på noe større enn å kjøpe ett skip her og ett skip der.

- Med en aldrende flåte relatert til Ship Finance-skipene de chartrer inn, trenger Frontline å fornye flåten sin, da de for øyeblikket faktisk har redusert sin eksponering mot VLCC-segmentet gjennom året, sier Røed.

Overrasket

Røed sier at emisjonen kom tidligere enn han hadde trodd, spesielt med tanke på hvor markedet er og hvor det er på vei i 2017. Clarksons Platou skriver i en oppdatering at emisjonen kom som en overraskelse.

Clarksons Platou skriver at ved å kjøpe 9 VLCC-nybygg i gjensalg tror de Frontline kan øke nettoresultatet med tre kroner per aksje, gitt dagrate på 45.000 dollar.

«Gitt en pris/inntjening multippel på 10, kan aksjen stige fra 60 kroner per aksje til 90 kroner per aksje», skriver Clarksons Platou.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,8 prosent til 683,03 poeng, omsatt for 3.684 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fisken som ble til gull
Oppdrett av rognkjeks som spiser lakselus gjør at millionene fosser inn hos Norsk Oppdrettsservice i Flekkefjord
00:58
Publisert: