Analytikere flest anbefaler å selge aksjene i det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline. Det har også vært fasit for Carnegie og analytiker Ola Rugsveen – inntil denne uken. 

Nå snur meglerhuset, og anbefaler å kjøpe Frontline med et kursmål på 66 kroner aksjen, for første gang siden det tok opp dekning av aksjen siden november 2013. 

Ifølge en oversikt fra Bloomberg har fem analytikere kjøpsanbefaling på aksjen, syv anbefaler å selge og fem har en hold-anbefaling – med et gjennomsnittlig kursmål på 54 kroner. Aksjen handles fredag til omtrent 45 kroner. 

Du kan følge Frontline-aksjen på DN Investor her.

Venter oppgang i 2018

Hovedargumentet er at Frontline er godt rustet til å tåle ytterligere motgang i et tøft marked, men vil nyte godt når det først tar seg opp. Rugsveen anbefaler altså å kjøpe en aksje i et selskap som opererer i et marked han ser få lyspunkter i fremover.

– Jeg ser at det ikke virker intuitivt, men for å få med seg hele oppgangen må man tørre å satse nå, sier Rugsveen.

Han viser til at markedet «med rette» har lave forventninger til markedet for frakt av råolje nå, men viser til at Carnegies egen markedsmodell indikerer en klar bedring fra og med andre halvår 2018. Det er denne oppgangen Rugsveen mener Frontline er godt rustet til å møte. 

Fredag rapporterte skipsmeglerne i P.F. Bassøe om stabile rater i markedet, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Rugsveen peker også på andre grunner til å kjøpe Frontline nå:

  • Skipspriser er nær de laveste nivåene på 30 år, som gir en «svært begrenset nedside».
  • Økende nybyggaktivitet vil trolig lede til en stigning i skipsprisene fra verft.
  • Et rally i tørrlasttonnasje støtter skipsverdier i tanksektoren.
  • Frontline har likviditet til å tåle en «kraftig» nedtur.
  • Det er ofte lønnsomt å kjøpe shippingaksjer når de har lite, ingen eller negativ inntjening.

Positive tegn i oppkjøpskonflikt

I tillegg til markedsutviklingen ser Rugsveen også tegn til at Frontline og Fredriksen ønsker å posisjonere seg for denne oppgangen. Det er særlig oppkjøpsjakten på tankrivalen DHT et tegn på, ifølge analytikeren. 

– Det tyder på at selskapet er ivrig etter å få vokst flåten nå for å posisjonere seg for oppgangen som etter hvert kommer, sier han. 

I januar forsøkte Fredriksen og Frontline å kjøpe DHT, som så langt har motsatt seg alle forsøk på å bli kjøpt opp. Frontline har tatt selskapet til retten både i USA og Marshalløyene for å stoppe en avtale med det Singapore-baserte rederiet BW Group som vil kunne blokkere ytterligere oppkjøpsforsøk, og kalte det en giftpille. Frontline ble avvist i retten begge gangene. Mandag kom det frem at selskapets søksmål mot DHT er avvist på Marshalløyene, som formelt er spikeren i kisten for Fredriksen DHT-jakt.

I mellomtiden har ledelsen i DHT og Frontline utvekslet fornærmelser og kranglet seg i mellom om hvem som har rett. 

«Frontlines DHT-jakt, på tross giftpillesituasjonen, tyder på at ledelsen deler vårt positive syn», heter det i en Carnegie-presentasjon av rapporten. 

Les en oppsummering av saken her. Saken fortsetter under:

Nytt oppkjøpsmål

DHT-jakten er over, men Frontlines ønske om å øke flåtestørrelsen fortsetter. 31 mai kom de første rapportene om at Frontline er i oppkjøpssamtaler med tankrederiet Gener8. En sammenslåing vil skape verdens største tankrederi med 43 supertankere, såkalte VLCC-fartøy. 

Over helgen kom nye rapporter om at Gener8 har hyret inn investeringsbanken UBS som rådgiver i forbindelse med et mulig salg av selskapet.

Rugsveen mener de to selskapenes flåter passer bra sammen, og vil bidra til videre vekst for Frontline. 

– Om de nå får rasket med seg Gener8s moderne VLCC-flåte, på et tidspunkt vi tror er omtrent bunnen av syklusen, er vi overbevist om at dette over tid vil skape verdi for Frontlines aksjonærer, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Transocean-saken kort oppsummert: Her er hovedpunktene i kritikken mot Økokrim
Granskingsrapporten om Økokrims håndtering av Transocean-saken ble overlevert Riksadvokaten tirsdag. Økokrim-sjef Trond Eirik Schea er enig i at det ble begått feil i saken.
01:43
Publisert: