Det John Fredriksen-kontrollerte tankrederiet Frontline er på jakt etter å kjøpe konkurrenten DHT Holdings og danne verdens største tankrederi, og har kjøpt seg opp til å bli DHTs største enkeltaksjonær. Frontline, og tilknyttede selskaper, eide ved utgangen av januar tilsammen totalt 16,4 prosent av konkurrenten.

Mens de to tankrederiene ikke har blitt enige om noe bud, har Frontline og hovedaksjonær John Fredriksen tjent godt med penger på DHT-investeringen:

  • Frontlines aksjer har steget med minst 11,7 millioner dollar, eller snaut 100 millioner kroner i verdi, siden Frontline kjøpte seg inn.
  • På toppen av det hele fikk Frontline utbetalt 1,2 millioner dollar, tilsvarende 10,4 millioner kroner, i DHT-utbytte i midten av februar.

Det var DNs søsteravis Tradewinds som først skrev at Fredriksen var "in the money", altså hadde gevinst på aksjene.

Trolig større gevinst

Frontline har opplyst kostprisen for 10,9 millioner av DHT-aksjene, 4,23 dollar, mens regnestykket over antar en kostpris på resten av aksjene (4,5 millioner aksjer) på 4,69 dollar, som er det høyeste DHT-aksjen har vært notert i perioden siden august i fjor frem til Frontline flagget sin eierandel. 

Gevinsten er trolig dermed større.

- Overrasket

Frontline har forsøkt å få med seg DHT-styret på at Frontline skal kjøpe selskapet, men DHT-styret har slått tilbake og avvist to budforslag fra Frontline. Det første forslaget var på 0,725 Frontline-aksje per DHT-aksje, og det neste på 0,80 Frontline-aksje, som ved slutten av januar tilsvarte 5,62 dollar aksjen. 

- Som DHTs største eier var vi overrasket over at styret avviste våre gjentatte forsøk på å diskutere en sammenslåing vi mener klart er i alle eiernes interesser, uttalte Frontline-sjef Robert Hvide Macleod i fjerdekvartalsrapporten. 

I dag tilsvarer 0,80 Frontline-aksjer 5,61 dollar, mens DHT-aksjen sluttet på 5,11 dollar på New York-børsen torsdag.

Selger gamle båter

DHT har siden Frontline kom inn som største eier offentliggjort salg av sine to eldste supertankere. For halvannen uke siden ble "DHT Phoenix", som ble bygget i 1999, solgt for 19 millioner dollar, til et regnskapsmessig tap på 3,5 millioner dollar. I dag, fredag, offentliggjorde rederiet salg av "DHT Ann", bygget i 2001, for 24,8 millioner dollar, til et regnskapsmessig tap på 4 millioner dollar. 

DHT har nå 17 VLCCer, der ti av dem er byget i 2011 eller senere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.