John Fredriksens tankrederi Frontline fusjoneres med konkurrenten Euronav, fremgår det av en melding torsdag morgen.

– Jeg er veldig begeistret og gir min fulle støtte og forpliktelse til dette sammenslåtte selskapet, sier John Fredriksen i børsmeldingen.

Det sammenslåtte selskapet vil fortsette å bruke Frontline-navnet, med operasjoner i Belgia, Norge, Storbritannia, Singapore, Hellas og USA, og vil ha en anslått markedsverdi på mer enn 4,2 milliarder dollar, opplyses det.

Euronav-sjef Hugo De Stoop vil fortsette som administrerende direktør for det nye, sammenslåtte selskapet.

John Fredriksens Hemen Holding er i dag største eier i Frontline, med om lag 38,9 prosent av aksjene. Folketrygdfondet er nest største eier med drøyt fem og en halv prosent av aksjene.

Frontline er verdsatt til 17,2 milliarder kroner på Oslo Børs og faller over fem prosent torsdag formiddag. Aksjen blir omsatt for om lag 80 kroner.

Styre på syv

Fusjonen av de to selskapene vil innebære en aksjesammenslåing der hver Euronav-aksje vil bli til 1,45 Frontline-aksjer. Det betyr at 59 prosent av aksjene i det nye selskapet vil eies av dagens Euronav-aksjonærer, mens de resterende 41 prosentene vil eies av dagens Frontline-aksjonærer.

Euronav venter at det vil utbetale et utbytte på 12 cent per aksje før sammenslåingen ferdigstilles.

Det blir ikke opplyst hvem som vil fylle de øvrige rollene i det nye selskapets ledelse, men styret skal bestå av syv medlemmer hvorav tre vil komme fra Euronav, to vil bli nominert av Hemen Holding, mens to vil være uavhengige styremedlemmer.

Selskapet understreker at sammenslåingen er betinget av godkjennelse av blant annet transaksjonsstrukturen og due diligence.

Selskapene skriver at det per nå er for tidlig å si noe om når sammenslåingen blir ferdigstilt, og at de vil komme med oppdateringer underveis.

Euronav har ansatt Lazard som finansiell rådgiver, mens Frontline har hyret meglerhuset ABG Sundal Collier som sin finansielle rådgiver i den potensielle sammenslåingen.

Nesten 100 mill. i tap i fjor

Frontline hadde ved utgangen av fjoråret 70 fartøy i sin flåte, med en samlet kapasitet på rundt 12,7 millioner dødvekttonn. Det ble besluttet å ikke betale utbytte etter et fortsatt utfordrende tankmarked i etterdønningene av koronapandemien.

Nettoresultatet endte i 2021 på minus 11,1 millioner dollar, tilsvarende nesten 100 millioner kroner. I 2020 var nettoresultatet 413 millioner kroner. Omsetningen endte på sin side på 749,4 millioner dollar i fjor, mot 1,2 milliarder dollar i 2020.

– Fjerde kvartal ble en liten lettelse for tank-eiere. Mens den nordlige halvkulen forberedte seg på vintersesongen økte aktiviteten noe, og ratene steg markant, men riktignok fra svært lave nivåer. Frontline klarte å dra nytte av de stigende ratene og vi kom nærmere våre breakeven-nivåer, sa Frontline-sjef Lars Barstad i en melding da kvartalstallene ble lagt frem.

Det sammenslåtte selskapet vil ha over 140 fartøyer i flåten.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.