Vi oppdaterer saken.

To tankskip i Omanbukten har blitt skadet i en hendelse nær Homuzstredet i Omanbukten. Flere aktører, blant annet Sjøfartsdirektoratet, kaller hendelsen for et angrep.

Det er rapportert om tre detonasjoner på skipet, ifølge Sjøfartsdirektoratet, som sier at mannskapet er uskadd.

- Vi ser alvorlig på situasjonen og ber norske skip i området om å viser høy aktsomhet og årvåkenhet. Vi kjenner til at fem norske skip befinner seg i området nå, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

Skadene minner om torpedo

Et av de to skipene er tankskipet «Front Altair», som er tilhører det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline. Frontline sier til Bloomberg at skipet deres ble rammet av en eksplosjon før det brøt ut brann. Hva som forårsaket eksplosjonen er foreløpig ukjent.

Det taiwanske statseide oljeselskapet CPC Corp, som leier «Front Altair», har ifølge Reuters uttalt at de mistenker at skipet ble truffet av en torpedo.

Frontline selv har ikke bekreftet hverken at skipet ble truffet av en torpedo, eller at det er snakk om et angrep.

The Wall Street Journal har snakket med en talsperson for Frontline som sier at myndigheter og private etterforskere har begynt å hente inn informasjon om hendelsen. En kilde som har kjennskap til etterforskningen sier at skadene er omfattende, både på grunn av brannen og et hull i skipets babord side i vannlinjen.

Skadene skal være konsistente med et treff fra en torpedo eller et annet prosjektil, ifølge kilden.

Også Tradewinds meldte tidlig at skipet skal ha blitt truffet av en torpedo.

Brannen har berørt rundt to tredjedeler av styrbord side av skipet, viser bildene.
Brannen har berørt rundt to tredjedeler av styrbord side av skipet, viser bildene. (Foto: Al-alam TV via Twitter)

Det andre skiper siler under panamansk flagg og heter «Kokua Courageous». Skipet eies av japanske Bernhard Schulte Shipmanagement, som har sagt at de antar skipet ble angrepet to ganger i løpet av et tidsrom på tre timer.

Begge skipene er evakuert, ifølge Reuters og Bloomberg er et av medlemmene på tankskipet Kokua Courageous lettere såret.

Et av skipene var på veil til Japan, og ifølge offisielle kilder mistenker japanske myndigheter at skipene ble angrepet. Det japanske transportdepartementet har åpnet etterforskning av saken.

Det taiwanske selskapet som leide
Det taiwanske selskapet som leide "Front Altair" sier at de mistenker at skipet ble truffet av en torpedo. (Foto: IRIB Nyhetsbyrå via Twitter)

- Vi har mottatt informasjon om at to tankskip med last på vei til Japan ble angrepet ved Hormuzstredet, sier Japansk industri-minister Hiroshige Seko, ifølge The Wall Street Journal.

Bekrefter at skipet står i brann

Frontline har bekreftet at deres skip et involvert i en hendelse og at det står i brann.

– Kapteinen tok raskt beslutning om å evakuere skipet for å sikre mannskapet, sier Frontline-sjef Robert Hvide Macleod i en tekstmelding til DN.

Alle de 23 medlemmene av besetningen ble plukket opp av skipet «Hyundai Dubai» som befant seg i nærheten.

Han sier videre at det ikke har vært nordmenn om bord på skipet, og at mannskapet stort sett består av folk fra Russland, Georgia og Filippinene. Representanten kan ikke bekrefte at skipet har blitt angrepet med torpedo.

Nettsiden Marine Traffic viser at tankskipet til Frontline stanset like utenfor havnebyen Fujairah i Emiratene.
Nettsiden Marine Traffic viser at tankskipet til Frontline stanset like utenfor havnebyen Fujairah i Emiratene. (Foto: Marine Traffic)

- Vi kan bekrefte at det har vært et angrep. Det har vært en eksplosjon om bord på det norskeide fartøyet, opplyser Nesser Selin, talsmann for den omanske kystvakta, til Dagbladet.

Ifølge Selin skjedde hendelsen i iransk farvann.

Oljeprisen stiger

Den iranske statlige kanalen iribnews.ir skiver at kilder lokalt i Oman skal ha meldt fra om lyden av to eksplosjoner i nærheten av tankskipet.

Kilder internt i Pakistan bekrefter lyden av to eksplosjoner.

Begge supertankerne meldte umiddelbart fra om at de var under angrep og ba om hjelp etter eksplosjonene.

Oljeprisen skyter i været etter meldingen, og er opp 3,3 prosent for dagen til 61,9 dollar fatet.

Oppgangen kommer eter et kraftig prisfall onsdag, som førte oljeprisen under 60 dollar fatet.

I mai i fjor ble fire tankskip utsatt for sabotasje i Omanbukta. Ett av skipene var norske Andrea Victory. De lå utenfor Emiratenes havneby Fujairah. USA mener Iran sto bak. Iran har avvist påstanden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.