Oslo Børs stiger markert og utvikler seg sterkest blant toneangivende europeiske børser mandag.

Hovedindeksen er opp 1,4 prosent, Stockholmsbørsen er opp 1,1 prosent, mens Frankfurt-børsen er opp 0,30 prosent, og børsene i Paris og Amsterdam ligger noe høyere.

Laks og tank

Forventninger om en høyere laksepris og fortsatt stigende tankrater hever både sjømat- og tanksektorene på Oslo Børs.

Flere meglerhus mener lakseprisen er nær bunnen og vil stige kraftig inneværende uke. Sparebank 1 Markets mener lakseprisen kan stige 3-4 kroner denne uken, mens Pareto Securities tror på en oppgang på 5 kroner pr kilo.

«Det er fremdeles mye fisk som kommer ut av Norge, med norsk eksport opp 20 prosent på årsbasis forrige uke. Prisene er fortsatt lave, men det ser ut til å være et mer balanse i markedet med redusert lisensslakting og økende etterspørsel i EU. Spotprisen for denne uken er ventet 3-4 kroner høyere enn forrige uke», skriver analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets.

Pareto Securities peker også på redusert lisensslakting som en hovedgrunn for økte laksepriser.

«Vi forventer laksepriser til å holde et høyere nivåer enn vi har sett den siste tiden, ettersom vi forventer at slaktevolumer vil komme noe ned», skriver Carl-Emil Johannessen i Pareto.

Sjømatsektoren stiger 2,0 prosent mandag.

Kursmål-oppjusteringer

Videre stiger tankrelaterte aksjer som Frontline og Hunter Group i handelen mandag. Pareto Securities la mandag frem en tankoppdatering der de oppjusterte kursmålene på en rekke tank-aksjer.

Pareto oppjusterer kursmålet på Frontline-aksjen til 105 fra 89 kroner, Hunter Group oppjusteres til 5,5 fra 4,5 kroner. Begge har en kjøpsanbefaling.

I tillegg rapporteres ratene å stige ytterligere mandag.

DNB Markets oppjusterer også kursmål på Frontline til 123 kroner fra 101 kroner, mens Hunter Group tas opp til 6,3 kroner fra 5,9 kroner, ifølge en oppdatering mandag. Kjøpsanbefalingene gjentas.

Kraftig rateoppgang

Meglerhuset hever rateestimatene for VLCCer til 85.000 dollar pr dag fra 55.000 dollar for fjerde kvartal 2019.

DNB Markets hever videre estimatet for VLCC-ratene til 51.000 dollar per dag i 2020, opp fra tidligere 41.000 dollar, mens rateestimatet for 2021 holdes uendret på 38.000 dollar per dag.

Meglerhuset skriver at det er uklart hvor mange skip som er påvirket av de amerikanske sanksjonene mot Cosco Shipping, men etter meglerhusets forståelse vil ikke befraktere akseptere tonnasje fra Cosco.

De mener sanksjonene er årsaken til den kraftige rateoppgangen på bare ti dater, og påpeker at dette skjer før høysesongen for tank, som tyder på at ratene kan gå enda høyere.

«Ettersom at vi forventer at handelskrigen mellom USA og Kina kommer til å vare til etter det amerikanske valget og Iran-sanksjoner kan trekke ut, kan ineffektiviteter vare lenger», skriver meglerhuset.'

Frontline-sjefen sterk i troen

Frontline-sjef Robert Macleod tror på et sterkt tankmarked inn i 2020.

I et intervju med TDN Direkt peker han på fortsatt vekst i oljehandel og over lengre distanser, redusert flåtevekst og en oljepris som opprettholder en sunn oljeetterspørsel.

- Etter flere magre år ligger alt til rette for god inntjening, drevet av et sterkt marked og Frontlines lave cash break-even nivå, sier Macleod til TDN Direkt.

Frontline stiger 9,1 prosent til 100,20 kroner mandag, mens Hunter Group er opp 10,4 prosent til 4,5 kroner.

Dermed har Frontline-aksjen mer enn doblet seg hittil år, mens Hunter er opp nær 40 prosent.

Hovedindeksen stiger 1,4 prosent til 881,21 poeng. Det er omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 1,6 milliarder kroner på Oslo Børs så langt mandag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.