I fjor høst takket Frode Strand-Nielsen for seg som leder for FSN Capital, oppkjøpsfondet som bærer hans initialer.

Det skjedde 22 år etter at han etablerte fondet, som i dag har cirka 70 ansatte i fire land, og har rundt 40 milliarder kroner under forvaltning. Fondet er medeier i 23 bedrifter i Norge og utlandet.

Nå er 2021-regnskapet for hans private investeringsselskap, Blue River Invest, klart, og av den ferske rapporten går det frem at Strand-Nielsen i fjor tok ut et utbytte på 105 millioner kroner.

De siste fem årene er det samlede utbyttet på 355 millioner kroner.

Det er Strand-Nielsen som er største eier i Blue River Invest, med en eierandel på rett over 60 prosent. De resterende aksjene er fordelt mellom hans kone og barn.

Resultatnedgang

Med FSN Capital er Strand-Nielsen blitt en av Norges mest fremtredende figurer innen oppkjøpsbransjen, eller private equity på engelsk, de siste to tiårene. DN har tidligere beskrevet ham som en nøkkelperson i en voldsom utvikling av bransjen her hjemme.

Det er gjennom Blue River Invest at oppkjøpstoppen har sin eierandel i FSN Capital Partners, nærmere bestemt 26 prosent ved utgangen av fjoråret.

I 2021 hadde Strand-Nielsens investeringsselskap 99,8 millioner kroner i inntekter, altså avkastning på finansinvesteringer, ned fra 155,9 millioner kroner året før.

Før skatt dro han inn 96,2 millioner kroner i fjor, mot et resultat før skatt på 148,4 millioner kroner i 2020.

Ved utgangen av fjoråret hadde Blue River Invest investeringer for til sammen 261 millioner kroner, og en egenkapital på rett over 400 millioner kroner.

Strand-Nielsen har ikke besvart DNs henvendelser onsdag ettermiddag.

Knuser Børsen

At FSN Capital har vært og er svært god butikk for Strand-Nielsen er det liten tvil om.

I fjor ble overskuddet i FSN Capital nær tredoblet til 70 millioner kroner, noe som gjorde at pengene tikket inn hos aksjonærene i selskapet. Samlet fikk de utbetalt rundt 60 millioner kroner i utbytte, hvorav halvparten var en ekstraordinær utbetaling fra selskapet.

Siden oppstarten har FSN Capital etablert totalt seks fond, og har vært på eiersiden i selskaper som Vita, Kjell & Company og Kongsberg Automotive. Forrige gang oppkjøpsselskapet hentet penger var i pandemiåret 2020, da det fullfinansierte et nytt fond på 18 milliarder kroner.

Strategien går ut på å kjøpe opp mellomstore bedrifter, utvikle dem og deretter selge dem med gevinst fem til syv år senere.

DN skrev i fjor at FSN Capitals fond siden oppstarten i 1999 har oppnådd en gjennomsnittlig avkastning på 34 prosent (internrente) per år, noe som knuser børsen i samme periode.

Planlagt generasjonsskifte

Da nyheten om Strand-Nielsens avgang som leder for FSN Capital sprakk i fjor høst, uttalte han at det har vært et planlagt generasjonsskifte helt fra starten av.

Det er i dag Ulrik Smith og Robin Mürer som leder oppkjøpsfondet, mens Strand-Nielsen fungerer som arbeidende styreleder.

– Jeg skrev en grunnlov for hvordan dette skal utvikle seg fra et gründerledet selskap til å bli partnereiet med likeverdige partnere. Jeg ville at det skal gå videre på en friksjonsfri måte, og leve bra videre, sa Strand-Nielsen til DN i november i fjor.

Han kunne også da avsløre at fondet i løpet av 2022 skal hente penger til nok et fond, og begrunnet sin egen exit med at «det er greit for investorene å vite at en ny ledelse tar selskapet videre».

– Året etter skal vi hente penger til et enda større fond på 18 milliarder kroner, og investorene fortjener å se den nye ledelsen i sadelen først, sa Strand-Nielsen.

Ifølge skattelister hadde han i 2020 en inntekt på vel 25 millioner kroner, og var oppført med en formue på om lag 130 millioner kroner.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Strand-Nielsen har tatt ut 285 millioner kroner i utbytte de seneste fem årene. Det riktige tallet er 355 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.