Den tyske storbanken Deutsche Bank varslet søndag om en massiv restrukturering som vil gjøre 18.000 av bankens ansatte overflødige frem mot 2022.

Banken legger i praksis ned den globale meglerhusvirksomheten, og søker mot røttene, der europeiske bedrifter, privatmarkedskunder og såkalte velstående klienter skal løfte banken ut av uføret.

Deutsche har aldri klart å reise seg i kjølvannet av finanskrisen. Kostbare oppkjøp, strengere regulering av finansbransjen, enorme bøter og tilnærmet nullrenteregime har sendt lønnsomheten under nullpunktet og barbert aksjonærenes verdier. Idag er den internasjonale storbanken, med 94.000 ansatte, verdsatt til halvparten av DNB.

Mandag ble en rekke ansatte i bankens meglervirksomheter i Asia informert om nedleggelsene, og at de var fristilt med øyeblikkelig virkning. Samtidig fikk flere ansatte i meglervirksomhetens hovedavdelinger i New York og London, beskjed om at adgangskortene ikke lenger fungerte, og man fikk knapt timer på pakke sakene sine.

En Deutsche Bank-ansatt og hans eiendeler forlater bankens lokaler i London mandag. Med over 8000 ansatte er banken en av de største arbeidsgiverne i den britiske finansmetropolen.
En Deutsche Bank-ansatt og hans eiendeler forlater bankens lokaler i London mandag. Med over 8000 ansatte er banken en av de største arbeidsgiverne i den britiske finansmetropolen. (Foto: Simon Dawson/Reuters/Scanpix)

Sjefene som langt på vei har vært ansvarlige for å ha styrt skuten på grunn, har imidlertid blitt klekkelig betalt.

Bare de siste 14 månedene har Deutsche Bank brukt over 52 millioner euro, over en halv milliard kroner, på sluttpakker til ledende ansatte som har gått frivillig eller ufrivillig, ifølge Financial Times.

Avgangen til tidligere Deutsche Bank-sjef John Cryan, som ble kastet i april 2018, kostet banken nær 11 millioner euro, rundt 107 millioner kroner, alene.

Deretter sluttet seks av bankens styremedlemmer, noe utløste sluttpakker på 41 millioner euro, rundt 400 millioner kroner, dem imellom, ifølge FT.

Dette står i kontrast til årlige utbetalinger til styremedlemmene på totalt 56 millioner euro i 2018.

Garth Ritchie, som inntil fredag ledet investeringsbanken som har tynget bankens resultater og som står overfor de største kuttene, kan også vente seg en sluttpakke på minst 11 millioner euro, ifølge FT. Hadde ikke styret forlenget en femårsavtale med ham i september i fjor, ville han kunne ha forlatt banken ved årsskiftet, uten at det hadde kostet Deutsche noe, ifølge avisen.

Deutsche Bank har imidlertid tradisjon for rause sluttpakker, som normalt er kontraktsfestet på avtaletidspunktet.

I 2016 ble det blant annet kjent at tidligere Deutsche Bank-sjef Anshu Jain, som etter en svært turbulent periode gikk av i 2015, fikk fortsatt betalt limousintjeneste med sjåfør i tillegg til flere millioner euro i sluttvederlag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.