Konkursprosessen mot restene av Sam Bankman-Frieds kryptoimperium FTX er i gang i Delawares konkursdomstol. Tirsdag kveld kommer selskapets advokat James Bromley med oppsiktsvekkende påstander. Ifølge advokaten er «betydelige mengder» av FTXs verdier borte og kan ha blitt stjålet, skriver Wall Street Journal.

– Vi har sannsynligvis vært vitne til en av de mest brå og vanskelige kollapsene i bedrifts-Amerikas historie, sa Bromley, som er medsjef for restruktureringsavdelingen ved advokatfirmaet Sullivan & Cromwell foran dommeren, ifølge Bloomberg.

I retten kalte Bromley kryptoselskapets fall for «enestående». Det var først da Bankman-Fried ga fra seg kontrollen over selskapet at alle skjønte at «keiseren har ingen klær», sa advokaten.

Hemmelige kreditorer

Selskapet søkte om konkursbeskyttelse – en såkalt «Chapter 11» – i forrige uke. Dommer John Dorsey står nå ovenfor en av de største konkursene i USAs historie.

I innledningsfasen har et sentralt spørsmål i retten vært om navnene på kreditorene skal offentliggjøres eller ikke. Financial Times skrev søndag at FTX har levert en liste over de 50 største kreditorene til konkursdomstolen. Alle er kunder av selskapet, og ifølge avisen skylder kryptobørsen dem mer enn tre milliarder dollar, tilsvarende 30 milliarder kroner.

Ifølge de amerikanske mediene tillot dommeren tirsdag at navnene på de 50 største kreditorene inntil videre forblir hemmelige.

Restene etter det fallerte kryptoimperiet er svært uoversiktlige og ingen vet nøyaktig hvor mange kreditorer eller hvor stor gjelden er.

– Aldri i min karriere har jeg sett slik en komplett svikt i styringen av et selskap, og en så total mangel på pålitelig finansiell informasjon som her, sa advokaten John J. Ray III etter å overtatt kontrollen i selskapet.

Bostyreren, som blant annet ryddet opp etter konkursen i energiselskapet Enron, uttalte «en veldig liten gruppe med uerfarne, usofistikerte og potensielt kompromitterte individer» styrte selskapet på en måte som er i strid med alminnelig og god forretningsskikk.

Kjøpte eiendommer på Bahamas

Under høringen tirsdag kveld sa advokat Bromley at Bankman-Fried styrte selskapet som sitt eget «personlige riddergods». Ifølge Bromley har store verdier blitt overført fra kryptobørsen til Bankman-Frieds kryptohedgefond Alameda Research.

– Betydelige beløp ble brukt på ting som ikke var relatert til virksomheten, sa han ifølge Financial Times.

Pengene skal blant annet ha gått til eiendommer for 300 millioner dollar, tilsvarende tre milliarder kroner, på Bahamas. Disse ble brukt av ledelsen i selskapet, uttalte advokaten.

FTX-kollapsen har skapt sjokkbølger i en hel kryptoverden. Etter kollapsen har bitcoin-kursen stupt nesten 25 prosent fra et allerede lavt nivå sammenlignet med toppen for et drøyt år siden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.