Den spektakulære kollapsen i Sam Bankman-Frieds kryptoimperium har skapt sjokkbølger i et helt marked. Flere hundre milliarder dollar er radert bort, og tusenvis av investorer står i fare for å tape alt.

Den kjente hedgefondforvalteren Ken Griffin kaller FTXs kollaps for en av de største skandalene i finansmarkedenes historie.

– Folk kommer til å tape milliarder av dollar, og det undergraver tilliten i alle finansmarkeder, sa han på «Bloomberg New Economy Forum», gjengitt av Fortune.

Griffin er grunnlegger og administrerende direktør i hedgefondet Citadel, er kjent som en av de største donorene til det republikanske partiet, og ikke redd for å skape overskrifter. I samme seanse kalte han Donald Trump for en «trippel-taper» og ba partiet komme seg videre fra den tidligere presidenten.

Den kjente finanstoppen frykter sammenbruddet i FTX vil få store konsekvenser.

– En hel generasjons tillit til finansmarkedene er blitt rystet.

Mer enn én mill. kreditorer

Sam Bankman-Fried var sett på som en av kryptoverdens største stjerner inntil forrige uke. Den amerikanske 30-åringen hadde så sent som for to uker siden en formue på 150 milliarder kroner, som nå sannsynligvis er forduftet.

Så sent som i januar var kryptobørsen FTX verdsatt til 32 milliarder dollar, tilsvarende 320 milliarder kroner.

I forrige uke søkte selskapene knyttet til Bankman-Fried konkursbeskyttelse i Delaware. Sammenbruddet har skapt store uroligheter i markedet. Tirsdag skrev Financial Times at antallet kreditorer i konkursprosessen kan være mer enn én million.

Sam Bankman-Fried er under etterforskning av amerikanske myndigheter etter kollapsen i FTX.
Sam Bankman-Fried er under etterforskning av amerikanske myndigheter etter kollapsen i FTX. (Foto: Saul Loeb/AFP/NTB)

Wall Street Journal har skrevet at Bankman-Fried har lånt ut ti milliarder dollar av FTX-kundenes penger til sitt eget hedgefond, altså 100 milliarder kroner.

– Konklusjonen er at amerikanske investorer virkelig er blitt skadet med nedgang på hundrevis av milliarder dollar i markedsverdi og krypto de siste to årene, sa Griffin.

– Jeg mener, det treffer virkelig kjernen av hva investorbeskyttelse handler om, fortsatte han.

Frykter for unges pensjon

Ken Griffin bygget opp hedgefondet i Chicago, men flyttet det tidligere i år til Miami, i likhet med flere sentrale aktører i finansbransjen. Han er selv kjent for å ha fått kjenne yngre investorers vrede under Gamestop-opprøret i starten av 2021. Griffin og Citadel ble utpekt som en av fiendene på Reddit-forumet «WallStreetBets».

Han tror ikke bare dagens unge være forsiktige med investeringer i kryptovaluta fremover. Griffin tror også de vil sky tradisjonelle investeringer i aksjer og obligasjoner.

Griffin er redd det vil føre til at dagens unge ikke vil kunne spare opp nok pensjon.

– Det er virkelig forferdelig fordi disse tyve- til førtiåringene som er så engasjert i krypto, de må spare til pensjonisttilværelsen, og hvis de ikke tror på eller stoler på finansmarkedene, er dette et stort problem. De må eie aksjer. De må ta del i vårt globale kapitalmarked.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.