Meglerhuset Prestigo Research er en av to meglerhus som dekker Funcom-aksjen. Det skotske meglerhuset har skrevet en positiv analyse av selskapet, som antyder videre oppgang, på tross av sterk utvikling de siste månedene. Men ifølge E24 er det mye ved måten Prestigo Research har presentert seg og sin Funcom-analytiker som ikke stemmer.

– Dette er ekstremt overraskende og sjokkerende, sier driftsdirektør og tidligere toppsjef Ole Schreiner om påstandene. 

Funcom har i en børsmelding opplyst at de nå fjerner alle referanser til Prestigo Research og deres analyser, inntil saken er undersøkt.  

Anklages for bløff

E24 skriver at Prestigo utgir seg for å være et langt større selskap enn de kan dokumentere, at bilder av ansatte på deres nettsider ikke er av ansatte, og at de oppgir gal informasjon om partnere og selskapsforhold. 

De skriver også at Linkedin-profilen til deres analytiker, Owen Spencer, som har dekket Funcom, ikke stemmer. Han står oppført med en finansutdannelse på Westerdals School of Communication, som skolen opplyser at de aldri har tilbudt.

– Vi har jo selvfølgelig umiddelbart kastet oss over dette, men vet foreløpig ikke mer enn andre kan finne ut, sier Schreiner, som sier han ikke har møtt Owen Spencer. 

Funcom har onsdag fått melding om at Spencer har sluttet i selskapet og hans Linkedin-profil er nå slettet.

Betalte for distribusjon

Schreiner sier at Prestigo i fjor kontaktet Funcom med en ferdig analyse og et tilbud fri distribusjon til Funcoms aksjonærer av deres Funcom- analyser. Ifølge Schreiner gjorde Funcom en bakgrunnsjekk, blant annet av andre analyser de har gjennomført, men Funcom fant ikke grunn til uro. Blant andre selskaper de dekker er det svenske spillselskapet G5 (se analyse her).

Avtalen med Prestigo ble inngått i februar 2016 og skulle gjelde minimum fire analyser over ett år. 

– Skaper betalingen en binding som kan være uheldig?

– Vi tenkte at det var en god service til alle våre aksjonærer. Vi har veldig mange småaksjonærer og blir ikke dekket av de store meglerhusene, sier Schreiner. 

Funcom har i meldinger sagt de mente denne informasjonen burde være tilgjengelig for småaksjonærene, ikke bare store profesjonelle investorer. 

Sjekket med børsen

Schreiner sier Funcom har vært i kontakt med Oslo Børs om denne forretningsmodellen, som også benyttes av det andre meglerhuset som dekker dem, Orion Securities. 

– De sa at de ikke så problemer med dette så lenge vi var åpne om avtalen. Vi har helt tydelig og klart sagt og skrevet på nettsiden at vi har betalt for distribusjonstjenesten, sier Schreiner.

Han sier det nøyaktige beløpet er taushetsbelagt, men at det er snakk om under 5.000 pund for en årsavtale. 

Ifølge Funcom har de ikke har betalt for selve analysene, bare for distribusjon. Schreiner sier han ikke vet hvor mye det koster å lage slike analyser, eller om selskapet har andre inntekter fra dem. 

– Hvor vanlige er det å betale for distribusjon av analyser? 

– Det er vanlig andre steder, men kanskje ikke så vanlig i norsk sammenheng.

Selger godt

Fire tidligere Funcom-topper venter nå på dom etter påstander om innsidehandel og markedsmanipulasjon rundt en spillansering i 2012. Anklagene og rettssaken har preget selskapet.

– Frykter du at dette påvirker ryktet til selskapet?

-Vi håper og tror ikke dette vil påvirke ryktet til det nye Funcom. Nye Funcom har med Conan Exiles hatt den største suksessen i Funcoms moderne historie, og det er vi stolte av, sier Schreiner. 

Spillet Conan Exiles kom nylig ut i såkalt «early access"-versjon, og godt salg sørget for at utviklingskostnaden raskt ble dekket inn. Aksjekursen har falt fra toppen på 5,37 kroner per aksje tidlig i februar til 3,08 etter dagens nyhet, men er fremdeles kraftig opp fra starten av året, da kursen var 1,69 kroner. 

– En positiv analyse fjernes, hvordan påvirker det?

– Det er et uavhengig analysebyrå. Det som står der får stå for deres regning, sier Schreiner. 

Nekter for avtale

Prestigo Research har nå lagt ut en melding på sine nettsider der de avviser at de har aktive distribusjonsavtaler med Funcom og at Funcom for tiden ikke betaler Prestigo Research noen avgifter. «De to selskapene har ikke noe forbindelse og Prestigo Research og deres ansatte eier ingen aksjer og har aldri eid aksjer i Funcom» skriver meglerhuset.

Schreiner sier det for så vidt er riktig, ettersom avtalen utløp i februar, men at uttalelsen ellers får stå for Prestigos regning.  

DN har forsøkt å nå selskapet per epost onsdag, men har kun fått et automatisk svar om at de har begrenset adgang til alle sine e-postadresser på grunn av uønsket aktivitet som krever sikkerhetssjekk. Ifølge meldingen sier de at de håper å kunne svare innen 48 timer. 

Nuria Espallargas klarte noe få trodde var mulig. Nå har Innovasjon Norge og Næringsdepartementet kåret henne til årets kvinnelige gründer
Nuria Espallargas fra Seram Coatings vant kåringen og en halv million kroner på Technoport, Norges største teknologi- og innovasjonskonferanse, i Trondheim.
03:25
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.