Etter en arbeidsmiddag i Buenos Aires lørdag ble USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping enige om våpenhvile i 90 dager i den pågående handelskrigen mellom landene.

Den såkalte tredje fasen i handelskrigen, hvor USA ville øke tollen fra ti til 25 prosent på kinesiske varer fra 1. januar 2019, er dermed utsatt i tre måneder.

USAs president Donald Trump hører på Xi Jinpings tale under G20-møtet i Buenos Aires i Argentina lørdag.
USAs president Donald Trump hører på Xi Jinpings tale under G20-møtet i Buenos Aires i Argentina lørdag. (Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/NTB Scanpix)

Positivt for aksjemarkedet

– At en eskalering av handelskrigen er utsatt vitner om bedre kommunikasjon og gir forhåpninger om videre forhandlinger mellom USA og Kina. Det vil kunne ha en positiv effekt på aksjemarkedet – særlig for asiatiske aksjer, sier seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea Markets.

Bedre stemning på det globale aksjemarkedet vil kunne være positivt også for det norske markedet – så lenge oljeprisene holder seg stabile, mener Slørstad. Likevel tror hun ikke våpenhvilen er enden på visa for konflikten mellom landene.

– Denne konflikten stikker dypere enn handelsunderskuddet Trump er så opptatt av. Flere i staben hans er skeptiske til Kina. De frykter at Kinas ambisiøse mål for teknologiske fremskritt vil true USAs posisjon som teknologisk supermakt, sier Slørstad.

Forventer økonomisk kald krig

– Det er en oppfatning om at den som er best på teknologi, vil bli den største supermakten. Derfor tror jeg det blir hard kamp om å vinne teknologikampen, og at vi går mot en økonomisk kald krig med større rivalisering mellom USA og Kina.

Det sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand. Heller ikke han tror vi har sett slutten på handelskrigen selv om det nå blir pause.

– Våpenhvilen er bra, og den vil nok få positive effekter på økonomiske vekstutsikter og finansmarkedene det neste året. Men kjerneproblemene til USA, som immaterielle rettigheter, blir ikke besvart med at Kina nå vil kjøpe flere industri- og landbruksvarer fra USA. Det er en ganske enkel gest for Kina å gjennomføre, sier Chen.

Olav Chen i Storebrand tror rivaliseringen mellom USA og Kina bare vil øke på lang sikt.
Olav Chen i Storebrand tror rivaliseringen mellom USA og Kina bare vil øke på lang sikt. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

En avtale kan likevel være nærmere nå enn før, etter den kraftige nedgangen i det amerikanske aksjemarkedet de siste månedene. Trump sitter med dårligere forhandlingskort når handelskrigen også påvirker amerikansk økonomi negativt, mener Chen.

– Trump vil ikke ha en avtale som kan knekke den amerikanske konjunkturen. Når han sitter med dårligere kort, kan han være mer tilbøyelig til å lage en avtale som er positiv for markedet. Jeg tror også Kina er villig til å svelge noen kameler slik at aksjemarkedet kan få noen sukkertøy i form av en avtale.

Kan true norske selskaper

Avdelingsdirektør Tore Myhre i internasjonal avdeling i NHO deler Sørstad og Chens skepsis til at en våpenhvile kan føre med seg langvarige positive virkninger. Han peker på at usikkerheten fortsatt er stor.

– Trumps trussel om å innføre toll på biler ligger der fremdeles. Det vil være en stor utfordring, fordi bilproduksjonen har så brede verdikjeder. Mange bedrifter vil rammes, også norske bedrifter, sier Myhre.

Tore Myhre i NHO håper våpenhvilen vil føre frem til en stabil løsning på handelskrigen – hvis ikke kan konsekvensene bli store for norske selskaper.
Tore Myhre i NHO håper våpenhvilen vil føre frem til en stabil løsning på handelskrigen – hvis ikke kan konsekvensene bli store for norske selskaper. (Foto: Aleksander Nordahl)

Dersom USA og Kina skulle komme frem til en særavtale mellom seg, vil det være problematisk for norske og europeiske selskaper, sier han.

– Det store spørsmålet er om USA er reelt interessert i en løsning, eller om de vil holde Kina nede for å unngå konkurranse. Det er bekymringsfullt at man ikke løser konflikten gjennom Verdens handelsorganisasjon (WTO) og multilaterale avtaler som gjelder for alle, sier Myhre.

– Er det sannsynlig at de kan forhandle seg frem til noe slikt?

– Mye tyder på at man er langt unna. Vi håper at våpenhvileperioden blir brukt aktivt til å finne permanente løsninger som innebærer strukturelle endringer som også åpner kinesisk økonomi mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Glimrende billigsjampis
– Ganske mye champagne for pengene.
01:33
Publisert: