Drammens-entreprenøren Bent Mikkelsen har tapt store summer på valutalån i sveitserfranc de siste ti årene.
– Valutalån fra 2000 til 2008 var opium for småbanker som hadde lav forvaltningskapital. De kunne tjene mye penger på å stille garanti med sikkerhet kun i kundenes eiendommer, sier Mikkelsen.
Mikkelsen tok på midten på 2000-tallet opp lån på 120 millioner kroner i sveitserfranc. Den gangen sto valutakursen i rundt 5,10 kroner. De ti neste årene styrket kursen seg kraftig, og sendte verdien på lånet målt i norske kroner i været. Da lånet ble refinansiert var prisen på en sveitserfranc om lag 8,6 kroner, eller nesten 70 prosent høyere. Totalt tapte han 118 millioner kroner på at valutakursen gikk «gal» vei, nesten like mye som det totale lånebeløpet.
– De fleste overlever ikke slike ting, sier han.
Angrer ikke
Mikkelsen ga opp valutalån i fjor, og da han refinansierte lånet i norske kroner realiserte han også et betydelig regnskapsmessig tap.
Det siste året har Mikkelsen i stedet hatt et lån på 260 millioner kroner i norske DNB.
Samtidig har imidlertid sveitserfranc-kursen snudd, og den norske kronen har styrket seg mot sveitserfranc. Torsdag ettermiddag er sveitserfranc-kursen nesten tre prosent svakere enn i fjor sommer. Det betyr at Mikkelsen ville hatt en gevinst på nesten åtte millioner kroner bare det siste året om han i stedet hadde refinansiert lånet i sveitserfranc. Men Mikkelsen angrer ikke.
– Nei, vi skal drifte eiendom og ikke lenger spekulere i valuta. Vi skal ha lån i norske kroner, sier Mikkelsen.
Uten effekter fra valutalån i regnskapene endte overskuddet før skatt i konsernet Mikkelsen as på 65 millioner kroner i fjor. Det betyr at egenkapitalen i konsernet han selv eier nå er på 150 millioner kroner.
– Mikkelsen as har gått bra hele tiden, men det har gått dårlig på grunn av tapene på valuta, sier Mikkelsen.
Nå ser han lyst på fremtiden, og er ikke bekymret for svingninger i boligpriser.
– Det er mye snakk om reprising av bolig, men ser man på Drammen er det byggbare arealet veldig lite. Det vil alltid være press på en by som Drammen, sier han.
I tillegg til å leie ut eiendom, har konsernet aktivitet innen utleie av kraner og transport.
Mikkelsen har tidligere saksøkt banken som anbefalte lånet for blant annet gebyr- og provisjonsbetalinger, uten å vinne frem.
– Vi kommenterer ikke enkeltkunder, uansett hvem det måtte være og hva det gjelder, sa kommunikasjonssjef Live Stensholt i Sparebank 1 BV til DN i fjor. (Vilkår)