Den tidligere Premier League-spilleren Morten Gamst Pedersen rykket i fjor ned fra Eliteserien med Tromsø og spiller nå på det tredje nivået i norsk herrefotball i fotballklubben Alta.

Han vokser derimot på børsen der han ifølge årsregnskapet til investeringsselskapet Gamst Invest tjente 11,8 millioner kroner på børsen i fjor, en oppgang fra 3,9 millioner i samme periode året før.

Pedersen investerer i flere børsnoterte selskaper og eiendom gjennom sitt investeringsselskap Gamst Invest.

Gamst kan i årsregnskapet vise til en portefølje av aksjer som ved utgangen av året hadde en verdi på 37,6 millioner kroner – opp fra 27,4 millioner kroner året før.

Onkelen Olav Werner Pedersen er styreleder i Gamst Invest og fornøyd med fjoråret.

– Vi er veldig fornøyd. It var den store vinneren, sier Olav Werner Pedersen.

It-favoritt

Aller størst er beholdningen i it-selskapet Itera. Selskapet dro opp resultatet betydelig for fotballspilleren. Gamst har vært investert i selskapet år etter år og i 2019 vokste markedsverdien til aksjeposten i it-selskapet til 26,5 millioner kroner.

Kostprisen til aksjeposten i Itera var på syv millioner kroner ifølge årsregnskapet. I 2019 steg aksjen på Oslo Børs med 46 prosent.

– Vi har vært investert i 14 år og familien har vært investert i 20 år. Så vi får vel en medalje snart, sier onkelen lattermildt.

Gamst er åttende største eier i selskapet med en eierandel på 2,85 prosent.

Itera har så langt i år steget 3,62 prosent på børsen. Etter DNs beregninger har den store aksjeposten til Gamst i selskapet en papirgevinst på rett i underkant av en én million kroner så langt i år.

Onkelen understreker at de har stor tro på selskapet og at de tror det er mer å hente.

– Hvis man har en voldsom diversifisering blir man aldri veldig rik. Du må spisse porteføljen for å få en vesentlig avkastning, sier onkelen.

Selv om brorparten av porteføljen er investert i it-selskapet Itera, er porteføljen ved utgangen av året også fordelt innenfor blant annet shipping, it og finans.

Gamst har også truffet blink med investeringen i it-konsulentselskapet Bouvet. Aksjene i selskapet hadde en kostpris på 429.169 kroner, men ved utgangen av året hadde aksjene en verdi på 2,7 millioner kroner.

Så langt i år har Bouvet steget 38,28 prosent på børsen. Etter DNs beregninger har Gamst i år en papirgevinst på rundt én million kroner i selskapet, med forbehold om at antall aksjer er det samme som ved utgangen av fjoråret.

Av andre investeringer er fotballspilleren posisjonert i blant annet American Shipping, Zalris, ABG Sundal Collier, Brabank og Ocean Yield ved utgangen av året.

På spørsmål om hva strategien til investeringsselskapet er, svarer onkelen:

– Det er å prøve å unngå for mange tabber. Vi unngår dårlige sektorer holder oss derfor unna oljeservice og flyselskaper. Det er viktig at selskapene er i stand til å betale utbytte over tid.

Ifølge årsregnskapet hadde eiendelene til Gamst Invest en samlet verdi på 48,4 millioner kroner, opp fra 35 millioner året før.

Kan slappe mer av

I 2004 ble Vadsø-gutten solgt til den daværende Premier League-klubben Blackburn for 1,5 millioner pund. Året etter opprettet han investeringsselskapet Gamst Invest.

Morten Gamst Pedersen eier 80 prosent av selskapet, mens faren Ernst Pedersen og onkel Olav Werner Pedersen eier ti prosent hver. Onkelen er også styreleder og kontaktperson for Gamst Invest, og forvalter samtidig pengene.

Ifølge onkelen er Morten Gamst Pedersen selv veldig fornøyd med fjoråret.

– Da kan han slappe mer av. Det kommer ikke inn noen sponsorer lenger, men pengene vil vare vesentlig lenger enn karrieren, forsikrer onkelen om nevøens investeringer.

Tjente godt på salg av toppleilighet

Privat har Morten Gamst Pedersen bygd opp en portefølje med eiendommer. Ifølge onkelen ligger flere av eiendommene til nevøen i Tromsø.

I 2012 la han drøyt 17 millioner kroner på bordet for en leilighet på fasjonable Tjuvholmen.

I Trondheim, hvor Gamst Pedersen spilte etter hjemkomsten fra profftiden i England og Tyrkia, sikret han seg en nok en sjønær toppleilighet, denne gangen med Nidelven som nærmeste nabo. Leiligheten ble kjøpt for 9.500.000 kroner i 2015 og solgt i 2019 for 16.500.000 kroner, ifølge Adresseavisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.