Det statlige russiske energiselskapet Gazprom har besluttet å redusere eksporten av gass med 40 prosent gjennom den tysk-russiske gassrørledningen Nord Stream.

De europeiske gassprisene skyter fart og er opp over åtte prosent til 90,3 euro/MWH. Omregnet til oljeekvivalenter tilsvarer dette en pris på nær 160 dollar fatet.

«Gazprom kan kun eksportere opptil 100 millioner kubikkmeter hver dag, eller om lag 40 prosent sammenlignet med tidligere planlagte leveranser. Årsaken er tekniske utfordringer på gassrørledningen Nord Stream ved pumpestasjonen Portovaya», skriver selskapet i en pressemelding.

Det planlagte volumet er 167 millioner kubikkmeter daglig.

Til tross for straffetiltakene etter Russlands invasjon av Ukraina, er landet fortsatt en betydelig energileverandør til EU-landene.

I løpet av de første 100 dagene av Ukraina-krigen tjente Russland 93 milliarder euro på eksport av fossilt brensel, hvor det meste av det gikk til EU, ifølge tall fra det finske forskningssenteret CREA.

Gasstrøbbel

Russland står for rundt 40 prosent av det totale gasskonsumet i Europa, og europeiske land er derfor sterkt avhengig av russisk tilførsel av gass for å holde samfunnene i gang.

Det har de siste månedene vært en intens krangel mellom europeiske og russiske myndigheter, etter at russerne krevde å få betalt for gassen i rubler – landets egen valuta.

En rekke europeiske land har ikke gått med på dette, blant andre Polen, Bulgaria, Danmark og Nederland. Russland har svart med å stoppe leveransene av gass til disse landene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.