– Førstehåndsmarkedet er rekordhett. Vi ligger an til å få den beste julimåneden noensinne når det gjelder nye selskaper på børs, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Børsen opplever rekordhøy interesse for å hente inn frisk kapital ved å gå på børs – samtidig som store selskaper er ventet å legge frem dystre tall de neste dagene og ukene som følge av koronaviruset.

På fredag meldte bioteknologiselskapet Exact Therapeutics og saksbehandlerselskapet Sikri Holding at de har søkt notering på sekundærbørsen Merkur Market.

De følger med inn på minibørsen sammen med blant annet Aker Biomarine, Ayfie Group og Mercell, som alle er tatt opp på børs i juli.

Resultatene fra børsselskapene er ventet å bli svakere enn vanlig, men mye er priset inn i aksjemarkedet. Hovedindeksen har steget jevnt og trutt siden slutten av mars.

Venter resultatskrell til uken

Mandag skal DNB legge frem regnskapet for andre kvartal i år, og det er ventet å bli betydelig dårligere enn vanlig. Koronautbruddet har rammet næringslivet hardt, og det gjør at banken har større utlånstap enn vanlig. Analytikerne tror banken vil tape mellom 2,2 og 4,9 milliarder kroner på utlån i kvartalet – og anslagene innhentet av TDN Direkt spriker dessuten mer enn vanlig.

Flere andre børslokomotiver legger frem tall den kommende uken – som Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker, forsikringsselskapet Gjensidige, Telenor, Pareto Bank og gjødselgiganten Yara.

I USA er det storbankene på Wall Street i New York og underholdningsselskapet Netflix som leder an resultatsesongen.

Fordi renten har falt mot null i USA, er JP Morgan Chase, Goldman Sachs og Morgan Stanley alle ventet å vise fremgang fra forrige kvartal. De har nemlig alle satset tungt på obligasjoner, samtidig som amerikanske boligeiere har tatt turen til banken for å få refinansiert lån.

– Det fine med store banker er at de har alle slags spaker å dra i for å tjene penger, selv når renten er veldig lav, sier analytiker Jon Curran til Market Watch.

Like mange noteinger som i fjor

Hovedindeksen på Oslo Børs opplevde et brutalt fall på 32 prosent i perioden fra slutten av februar til slutten av mars i år. Siden er mye av fallet hentet inn igjen, og med en oppgang på 26 prosent fra bunnen 23. mars.

– Neste fredag – hvis det går bra med tanke på nykommerne som har meldt notering – vil det være 14 nye selskaper på børs hittil i år, sier Geir Harald Aase.

Til sammenligning så var det 15 nye selskaper i løpet av fjoråret.

– Vi så i mars, da pandemi-alarmen gikk, at mye stoppet opp. Men børsen som kapitalkilde var raskt åpen igjen og det er hentet inn veldig mye penger til børsnoterte selskaper de siste månedene, sier Aase.

Han legger til:

– Det er mye kapital hos investorene som ønsker å investere i aksjemarkedet, for vi ser meglerhusene melder om at det er forholdsvis lett å reise ny kapital. Du kan si at egenkapitalvinduet er på vidt gap nå i juli, og har vært åpent gjennom hele koronakrisen.

Siden koronakrisen startet, har børsselskapene hentet inn nesten 20 milliarder kroner i ny kapital.

Særlig minibørs går bra

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet er enig i at det er god stemning på børsen.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.
Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Det er nok i hovedsak på grunn av at Merkur Market har fått mye oppmerksomhet fra investorer, og at det er lettere å notere selskapet der enn på selve børsen, sier Johannesen.

– Det er mindre krav til både oppsetning og regler for å notere på Merkur Market. Så er det selvfølgelig også drevet av at markedet siden bunnen har hatt et voldsomt hett marked drevet av stimulanser fra banker og politikere. Man ser at temperaturen er bra, og at meglerhusene har mye å gjøre med å notere og hente kapital, noe som viser at det tydeligvis er en risikovilje i markedet.

Johannesen mener mange selskaper har en «ta og føle på»-tilnærming, der suksessene fra andre noteringer driver viljen til å selv notere.

– Det er veldig god stemning for tiden, der for eksempel Ayfie og Mercell gjorde det godt på noteringen. Så har vi Aker Biomarine, som kanskje ikke gikk helt som planlagt, men stort sett har det vært bra, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.