Gjennom investeringsselskapet sitt, Erling Neby as, fikk investor og radioimportør Neby sitt beste resultat noensinne i fjor.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Jeg måtte dobbeltsjekke at det ikke var kommafeil i regnskapet da jeg så det første gang. Det var et siffer høyere enn vanlig, sier investoren, som for tiden tilbringer ferien i Frankrike.

ABG Sundal Collier og Kongsberg

– Aksjemarkedet gikk veldig bra i fjor, sier Erling Neby.

Nebys største investering er meglerhuset ABG Sundal Collier, der han i år har kjøpt seg opp med 500.000 aksjer og eier i overkant av 4,5 prosent av selskapet. I tillegg har Neby en større investering i bildelselskapet Kongsberg Automotive, hvor han fikk god avkastning i fjor.

– Kongsberg Automotive gikk som en kule i fjor. I år har den gått litt ned, men jeg tror at aksjekursen kommer seg, sier han.

DN skrev i februar at Neby har sett 25 millioner gå tapt på Børsen gjennom sine aksjeinvesteringer, og at børsporteføljen hans gikk ned 11 prosent.

Ser etter utbytter

Neby sov imidlertid ikke dårlig om natten da porteføljen hans falt på begynnelsen av året. Radioimportøren er mer interessert i gode utbytter enn kortsiktig gevinst fra børsoppgang.

– Jeg har et langsiktig perspektiv på alt jeg eier, sier han.

Neby har fått utbetalt seks millioner kroner i utbytte for sin investering i ABG Sundal Collier for 2017 og venter tre nye millioner for inneværende år, ettersom selskapet har begynt å dele ut utbytter halvårlig. Neby trekker også frem Ocean Yield, som en av sine viktigste investeringer, som et selskap der han får gode utbytter.

Et av sine nyeste eierskap er inkassoselskapet B2 Holding, der han har kjøpt seg inn med 500.000 aksjer.

– Jeg mener prisen er god, noe jeg mener flere innsidekjøp har vært et tegn på. I dag er det kanskje ikke de helt store utbyttene, men har tro på at de vil bedre seg.

Under forventet på radio

Neby hadde forventet et knallår for radioselskapet sitt, Neby Hifi Concept as, etter slukning av fm-nettet. Selskapet leverte sterkere resultater enn vanlig, men ikke like gode som håpet.

Neby Hifi Concept omsatte for nesten 50 millioner kroner, og fikk et resultat før skatt på 11,3 millioner kroner.

Neby er ikke fornøyd, og peker på at radioene hans var av for høy kvalitet for hva markedet ville ha.

– Det virker som at folk ikke er villige til å betale en tusenlapp ekstra for skikkelig kvalitet. Radioene i 500-kronersklassen har tatt mesteparten av salget. Det forbauser meg, fordi man hører virkelig forskjell, sier Neby.

– Jeg trodde vi skulle selge bedre i år. Geneva-radioene som vi har satset stort på er i en prisklasse som er høyere enn markedet ville ha.

I år sier radioimportøren at radiosalget ennå ikke har skutt fart, men at han fortsatt har tro på å selge radioer av høy kvalitet.

– Jeg har en god følelse når det gjelder mer eksklusivt hi-fi utstyr som McIntosh, Kef og Marantz.

– Er du villig til å selge billige radioer, dersom det lønner seg?

– Nei, vi kommer fortsatt til å være tro mot de merkene vi selger. Jeg kan ikke se for meg å selge utstyr av lav kvalitet, selv om jeg kanskje kunne ha tjent på det, sier han.

Eksponert for valuta

I tillegg til lavere salg av dyrere radioer enn ventet, er Neby Hifi Concept eksponert for en noe høy dollar- og eurokurs.

– Dollarkursen på over åtte kroner har gjort at det er vanskeligere å holde oppe bruttofortjenesten. Selv om dollaren går opp med ti prosent, kan man ikke skru opp prisene med det samme. Jeg savner de gode gamle dagene da den var ned mot fem kroner, sier Neby, som ikke har tro på store kursendringer med det første.

Neby gjør omtrent 80 prosent av alle sine innkjøp i dollar, resten blir for det meste kjøpt inn i euro.(Vilkår)

På Kjøkkenbenken: Thermomix
Mathias Steinbru tester Thermomix
01:24
Publisert: