Inkasso- og gjeldsporteføljekjøp-selskapet B2Holding faller 0,7 prosent på Oslo Børs fredag etter at det varslet valutatap på 70 millioner kroner. Det fikk et resultat før skatt på 50 millioner kroner i tredje kvartal 2016, mot et resultat på 129 millioner kroner i samme periode året før. Resultat før skatt inkluderer valutatapet på 70 millioner i kvartalet. Driftsresultatet ble 166 millioner kroner i kvartalet, mot 112 millioner kroner i forrige kvartal. Netto driftsinntekter var 370 millioner kroner, mot 278 millioner kroner i forrige kvartal.

Nordbrekken rik på gjeld

B2 Holding ble startet av styreleder Jon Harald Nordbrekken og konsernsjef Olav Dalen Zahl. Nordbrekken og hans familie kontrollerer rundt 6,5 prosent i B2 Holding og har dermed verdier for over 320 millioner kroner i selskapet. Med eierposten i Bank2 og opsjoner i begge selskapene er Nordbrekkens verdier over 600 millioner kroner. 

– Større volumer av sikrede lån

B2 Holding tror det blir viktig å ha en kombinasjon av sikrede og usikrede lån fremover, men at man på kort sikt vil se større volumer av sikrede lån. Det sier konsernsjef Olav Dalen Zahl i B2Holding til nyhetsbyrået TDN Finans fredag. B2 Holdings portefølje består av rundt en fjerdedel sikrede lån, og tre fjerdedeler usikrede lån. Selskapet har brukt kompetansen på land i Europa som rydder opp etter egen bankkrise. 

– Sikrede lån er en annen type virksomhet enn å drive inn mindre krav, som i større grad kan automatiseres, sier Zahl til TDN Finans. 

– De vil bare ut av det

Han tror at det er viktig å ha en kombinasjon av sikrede og usikrede lån.
– Når bankene i Sør-Europa nå rydder opp, så selger de alt. De skal bare ut av det. Det er større volumer i sikrede lån, som for eksempel hoteller, og det vil på kort sikt være større. Vi kommer til å øke den andelen noe, sier Zahl. 

Zahl mener at det er usikrede krav overfor personer de er best på. 

– Men det er ofte personer bak disse sikrede kravene også som vi må forhandle med. Vi er en aktør som bankene kan regne med over hele linjen, sier han. 

B2 Holding annonserte nylig et kjøp i Bulgaria. Dalen Zahl sier at de ofte kjøper et tredjepartsinkassoselskap, eller aktører som trenger en større spiller med seg for å få større vekst.

– Det er et selskap som har vært i markedet i flere år, men de kunne ikke være med etter at bankene i Bulgaria har vært gjennom en stor runde og ryddet opp, og bli bedt om å øke soliditeten. Da var det perfekt timing for oss å komme inn, sier Dalen Zahl.

– Høy aktivitet

Fjerde kvartal er normalt et aktivt kvartal ettersom bankene ønsker å rydde i balansen før årsslutt. 

– Det er ofte store avtaler, så mye har endt opp i januar likevel. Vi ser at det er høy aktivitet, men det må være fornuftig avkastning, hvis ikke kjøper vi ikke, sier han.
B2 Holdings avkastningskrav varierer fra marked til marked. 

– Det laveste har vært ti prosent, i Polen. Men det er økende derfra, avhengig av modenhetsgraden og hvor sikre vi er på markedene. Vår største risiko er politisk risiko, sier Zahl.

Selskapet er ikke så opptatt av kostnadene når de først går inn i et land fordi marginene er gode.

– Men etter hvert som markedene blir mer modne skal kostnadene ned. Det har vi sett i Sverige og Finland, og det ønsker vi i flere land, etter hvert som konkurransen øker. Men nå er vi i så ulike markeder at det er ikke alle land det er viktig i fordi avkastning er grei nok likevel. Det er rom til at vi har litt slakk, og vi sparer oss ikke til fant, sier han til TDN Finans.

Positiv til fusjon

Når det kommer til fusjonen mellom Lindorff og Intrum Justitia stiller B2Holding seg positive til den. 

– Jeg synes dette er bra for oss også. Det gir bransjen mer oppmerksomhet. Vi ser ikke noe negativt ved den, tvert imot, sier Dalen Zahl.

Han ønsker ikke å spekulere i hva det vil ha å si for konkurransesituasjonen og prisingen fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.