Mandag ble det klart at Nordea kjøper Gjensidige for 5,5 milliarder kroner.

I tillegg til oppkjøpet, skal forsikringsgiganten Gjensidige og Nordens største bank inngå et langsiktig strategisk distribusjonssamarbeid i Norge. Gjensidige har i lengre tid lett etter en partner innen skadeforsikring i Norden, og vil konsentrere seg mer om det.

Nå sender det samtidig banken ut av konsernet.

Ville ikke ha bank

Etter at banksalget ble kjent, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige til DN at formålet for Gjensidige aldri har vært å vokse seg store på bank:

– Vi har aldri hatt en plan om å vokse i bankvirksomheten gjennom oppkjøp, sier Baastad.

Selv om Baastad sier Gjensidige ikke har hatt noen store ambisjoner i personbankmarkedet, gjennomførte banken ett større kjøp etter finanskrisen for ti år siden.

Gjensidige Bank bank kjøpte da Citis norske forbruksbanksvirksomhet, med 93 ansatte og snaut tre milliarder i utestående forbrukslån. Baastad forteller at kjøpet ble gjennomført fordi prisen var gunstig etter finanskrisen.

– Det var et veldig godt kjøp i 2009. Det var ikke fordi vi hadde planer om å vokse oss store. Skadeforsikring har vært og vil fortsette å være Gjensidiges satsingsområde, sier Baastad.

Gjensidige Bank ble startet i 2007 som en bank for personkunder og har de siste årene skilt ut forbrukslån i en egen del av banken, kalt Opp Finans.

Et viktig argument for Gjensidige å starte bank var for å ha kryssalg mellom bank og skadeforsikring.

Før salget hadde både Gjensidige Forsikring og Nordea rundt 900.000 kunder hver i Norge. Etter oppkjøpet får Nordea 176.000 nye kunder fra Gjensidige Bank, og en stor del av dette er rene forbrukslånskunder i Opp Finans. Mange av bankkundene har fortsatt forsikring i Gjensidige.

Bare sammen i Norge

Selv om Gjensidige nå selger bankvirksomheten, ser Gjensidige for seg større mersalg i personmarkedet gjennom Nordea. Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge vil gjøre det enklere for Nordea-kunder å velge Gjensidiges forsikringsprodukter.

– Vi kommer til å tilby Gjensidiges produkter i banken, og Gjensidige kommer til å tilby Nordeas produkter. Vi håper på å vokse gjennom det, sier Storset, og legger til en spenstig formulering:

– Vi ser på det som et ekteskap mellom Nordea og Gjensidige i Norge.

Det vil bare gjelde i Norge.

– Gjensidige og Nordea er vidt forskjellige selskaper utenfor Norge, slik at det er kun i Norge vi vil ha dette samarbeidet, sier Baastad.

Ser utenfor Norge

Gjensidige tilbyr skadeforsikring i Danmark, Sverige og de baltiske landene, i tillegg til Norge.

– Det er styret som avgjør hva kjøpesummen skal brukes til, eventuelt hva som skal betales til aksjonærene eller brukes til videre investeringer, sier Baastad.

I dag er Gjensidige den største aktøren på skadeforsikring i Norge, mens det har vokst gradvis gjennom flere oppkjøp i nabolandene. Derfor er det mest naturlig for Baastad å gjøre investeringer utenlands.

– Vi ønsker å vokse innen skadeforsikring og kunne tilby flere produkter her. Det vil kreve investeringer, sier Baastad.(Vilkår)

Stoltenberg: – Dialog er ikke et tegn på svakhet. Det er et tegn på styrke.
Under EU-toppmøtet i Brüssel uttalte Nato-sjef Jens Stoltenberg seg om det planlagte møtet mellom Vladimir Putin og Donald Trump.
01:47
Publisert: