– Vi vet ikke noe mer enn det som er kommet i pressemeldingen. Alle har fått beskjed om å møte på jobb i dag, sier daglig leder Stein Giæver i GLT Avfall, som er avfallsselskapet til kommunene Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten, Nordre Land og Søndre Land.

NTB skrev tirsdag morgen at 150 kommuner er rammet av avfallsselskapet RenoNordens konkurs. Rundt omkring i Norge jobbes det nå med løsninger som skal forhindre søppelkrise.

– Vi har jo tenkt gjennom noen scenarioer, men det er veldig vanskelig å legge planer for det som skjer. Nå er bobestyrer på banen, og hva som kommer ut av det vet vi ikke. Det kan være nye eiere der i dag, for alt vi vet, sier Giæver, før han legger til:

– Nå kan egentlig alt skje. Vi må få mer informasjon før vi kan gjøre noe som helst.

Store tap

RenoNorden har i det siste året vært i dyp finansiell krise etter at det ble klart at feilkalkulerte anbud ville påføre selskapet et beregnet tap på mer enn 300 millioner kroner.

Mange av kontraktene selskapet hadde inngått var ikke lønnsomme, og de store underskuddene gjorde raskt at RenoNorden havnet på kant med långiverne.

Ved utgangen av andre kvartal var selskapet i brudd med sine lånebetingelser, og selskapet forhandlet frem til nå med långiverne. Meglerselskapet Carnegie ble tidligere hyret inn for å få på plass et salg av hele eller deler av selskapet. Selskapet har ikke funnet en løsning, og er derfor konkurs i Norge.

Tirsdag morgen ble selskapet suspendert fra Oslo Børs.

- Konkursen i RenoNorden AS kan få store konsekvenser i Norge. RenoNorden AS har 30 kontrakter i Norge, som omfatter om lag 1,2 millioner mennesker. Selskapet har om lag 500 ansatte som blir berørt av konkursen. RenoNorden beklager sterkt de problemene som ansatte, kunder, husholdninger og andre berørte påføres som følge av konkursen, skriver selskapet i en melding på egne hjemmesider.

Tar over søppelhentingen

Flere av de interkommunale miljø- og avfallsselskapene jobber med å ta over søppelhentingen fra RenoNorden. Det gjør blant annet Årim, avfallsselskapet for kommunene på Sunnmøre.

– Vi gjør det som Oslo gjorde da Veireno gikk konkurs tidligere i år – og overtar søppelhentingen, folkene, bilene og lokalene. Der jobbes det med banken og konkursboet, sier daglig leder Øystein Solevåg i Årim.

Årim skal med det ta over søppelhentingen i kommuner som Ålesund, Giske, Norddal, Skodje, Stordal, Sandøy, Stranda, Sula, Sykkylven, Vestnes, Ørskog og Haram.

– Vi håper at det blir så lite driftsulemper som mulig. RenoNorden har også sagt at man skal kjøre som vanlig i dag, sier Solevåg.

Han sier at Årim ble orientert av RenoNorden om situasjonen etter børsmeldingen 8. juni i år.

Også Renovasjonsselskapet for Drammensregionen, RfD, er nær å få på plass en løsning.

- Vi sitter akkurat nå i møter med Norsk gjenvinning og renovasjon, som skal ta over renovasjonstjenesten omgående. Vi har visst en stund at det var stor sannsynlighet for at dette kunne skje, og forberedt oss på det, sier daglig leder Johan Rune Remmen i RfD.

Han understreker imidlertid at situasjonen er krevende.

- Vårt mål er at dette skal foregå helt sømløst, og at hverken ansatte eller innbyggere skal rammes. Men det er enormt mange praktiske forholdet som skal løses, sier Remmen.

Vil prate med bostyrer

Kommuner som Bærum, Sandefjord og Kongsberg er også rammet.

– Vi fikk meldingen sent i går, og vi arbeidet allerede i går kveld med dette. Nå fortsetter vi på morgenen med å samles og prøve å oppnå kontakt med bostyre for å sikre at vi opprettholder renovasjonstjenesten, sier kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune.

– Det er for tidlig for meg å kommentere det nå på morgenen. Vi har selvfølgelig jobbet med dette som et scenario, og jeg er på vei til et møte hvor vi setter oss ned og ser på hva vi har av planer, sier kommunalsjef Jens Sveaas i Kongsberg kommune.

– Jeg så meldingen sent i går kveld og har ikke fått tid til å se på den saken. Jeg skal på jobb i dag og regner med at vi tar et møte om det, men jeg må få tak i de ulike representantene som har jobbet med avtalen, så det er for tidlig for meg å kommentere, sier assisterende rådmann Stein Rismyhr i Sandefjord kommune.

Jobber for å forhindre «napolitanske tilstander»

Styreleder Jøril Hovland i Sogn interkommunale miljø- og avfallsselskap Simas sier at de forsøker å få kontakt med konkursboet.

– Vi jobber på spreng og prøver å legge en kriseplan, men det er vanskelig før vi får vite hva konkursboet gjør. Vi forsøker å forhindre napolitanske tilstander, sier Hovland, med henvisning til den italienske byen Napolis søppelkaos.

DN har gjentatte ganger forsøkt å kontakte konserndirektør Harald Rafdal i RenoNorden mandag kveld og tirsdag morgen, uten å få noe svar.(Vilkår)