Den amerikanske storbanken Goldman Sachs har sammenlignet daglige og månedlige svingninger av 28 forskjellige valutaer i to perioder på fem år. Først mellom 2007 og 2011 og deretter mellom 2012 og 2016, melder Bloomberg.

Bankens økonomer, ledet av Kevin Daly, skrev om arbeidet i en rapport i juli. «Yen er den tryggeste havnen av trygg havn-valutaer», konkluderes det med i rapporten. Sveitsisk frank og amerikansk dollar kjemper om annenplassen. 

En trygg havn-valuta er en valuta som investorer tror er stabil nok til å beholde sin verdi sammenlignet med andre valutaer i tider med inflasjon, økonomisk usikkerhet eller andre utfordringer. 

Peso, rand og dollar i bunn

I motsatt ende av skalaen fant Goldman Sachs meksikansk peso, sørafrikansk rand og dollarene til Canada og Australia. De blir sett på som valutaene som er tilknyttet størst risiko.

«I den andre enden av spektrumet, kjemper valutaene til flere voksende markeder om tittelen som mest «risk-on», står det i rapporten. 

Goldman Sachs-økonomene fant flere tendenser de trekker frem i rapporten. Blant annet viser det seg at valutaene til eksportører av olje overpresterer når oljeprisen stiger. Dette gjelder blant annet Russland, Canada og Colombia. 

Samtidig vil yen, amerikansk dollar og frank underprestere i samme situasjon, ifølge rapporten.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: