Markedsovervåkning- og analyseselskapet MSCI foretok fredag den største endringen i klassifiseringen av sine indekser (GICS) noensinne.

Farvel teknologi

Hovedendringen er at telekomsektoren («telecommunications services») endrer navn til kommunikasjonstjenester («communications services»).

Sektoren vil nå omfatte alt fra tradisjonelle teleoperatører til virksomheter som Google (Alphabet), Facebook (begge tidligere teknologisektoren), Netflix, Disney og Comcast (alle tidligere syklisk konsum). Den vil også omfatte den asiatiske internettgiganten Tencent.

«De seneste årene har en sett en rask utvikling i måten mennesker kommuniserer på, får tilgang til underholdningsinnhold og annen informasjon på. Denne evolusjonen er et resultat av en integrasjon mellom telekom, media og internettselskaper. Selskapene har også nærmet seg ytterligere gjennom konsolidering via fusjoner og oppkjøp, og mange tilbyr nå koblede tjenester som tv, internettjenester og telefontjenester. Enkelte av selskapene tilbyr også interaktivt innhold og samlet informasjon som er tilgjengelig via flere plattformer, som kabel og internett, i tillegg til mobile enheter», skriver MSCI på sine hjemmesider.

Endringene medfører også at den kinesiske internettgiganten Alibaba blir definert som såkalt syklisk konsum, og i samme gruppe som Amazon, og ikke lenger som et teknologiselskap.

Påvirker investoradferd

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management påpeker at endringene har liten betydning for investorer som fokuserer på analyse av enkeltaksjer («bottom-up»).

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management. (Foto: Eivind Senneset)

For dem som jobber seg nedover («top-down») kan det imidlertid få betydning da sektorsammensetningene og prisingen innenfor sektorene endrer seg.

– For en valueforvalter kan det bety noe. Dersom de i dag har mye Facebook fordi den er rimeligere enn andre teknologiaksjer, så vil det endre seg når Facebook må sammenlignes med de tradisjonelle telekomselskapene som er lavt priset. Da vil Facebook innen kommunikasjon bli dyrere enn de fleste andre innen sektoren, sier Næss til DN.

Deler og fjerner

Kategorien Internet & Direct Marketing Retail under sektoren «syklisk konsum» («Consumer Discretionary Sector») oppdateres til å inkludere samtlige nettvirksomheter for konsumprodukter- og tjenester, ifølge MSCI.

Selskaper i kategorien «Internet Software & Services», som nettlagringselskaper (sky), lagringsinfrastruktur og netthostingtjenester, overføres til en kategori kalt «Internet Services & Infrastructure» under «IT Services». Det gjør også at kategorien «Internet Software & Services» samt underkategorier forsvinner.

Endringene ble gjort etter børsslutt fredag 28. september, og vil inngå i MSCIs aksjeindekser som del av selskapets halvårlige indeksgjennomgåelse i november.

Endrer betydning

Næss i Nordea påpeker at MSCI under den halvårlige gjennomgåelsen vil gjøre justeringer på vektingen for å få et mest mulig representativt utvalg innen hver sektor.

– Dette vil kunne endre hvor mye hver aksje har i betydning. Dersom et selskap da går opp eller ned i vekt, må de passive investorene kjøpe og selge aksjer på grunn av dette, sier Næss.

For Oslo Børs betyr endringene blant annet at mediekonsernet Schibsted går fra sektoren «syklisk konsum» til «kommunikasjon», og blir gruppert med selskaper som Telenor. Otello og Funcom, som begge har vært definert som teknologiselskaper, blir også del av samme gruppe.

Klassifiseringsstandarden (GICS) ble etablert av MSCI og S&P Dow Jones i 1999 som et investeringsverktøy for å fange opp bredden, dybden og utviklingen i ulike bransjer. GICS består av 11 sektorer, 24 bransjegrupper, 69 bransjer og 158 underkategorier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hey, Mercedes! Take me home!
Nå kan du snakke med minstemann i Mercedes-søskenflokken, A-klasse. Se hvordan det gikk i vår test.
01:48
Publisert: