Utviklingsbankene Norfund og Finnfund tok i sommer kontroll over 51 prosent av aksjene i skogbruksselskapet Green Resources, og onsdag kan det være tid for et nytt stort jafs.

Dersom utviklingsbankene veksler gjeld mot aksjer i henhold til låneavtalene kan de i teorien bli sittende med over 90 prosent av selskapet.

Gründer og tidligere Green Resources-sjef Mads Asprem håper og tror på bedre løsning. Han er kritisk til bankenes fremferd.

– Avtalen i 2017 ble inngått under utidig press og bankene har i etterkant brutt avtalen, sier Asprem.

Siden oppstarten i 1995 er det investert rundt tre milliarder kroner i det kriserammede skogbruksselskapet Green Resources. Den tidligere analytikerstjernen Mads Asprem fikk med seg en rekke profilerte investorer på eiersiden i selskapet, blant andre Kjell Inge Røkke, Erik Bøhler, Tom Vidar Rygh, Roy Myklebust, Arild Engh og Edvin Austbø.

Green Resources har plantet rundt 40.000 hektar med skog i Mosambik, Tanzania og Uganda, og er med det blant de største private skogsplanterne i Afrika. Men økonomisk har skogseventyret vært et mareritt. Kursen på selskapets aksjer har falt fra 54 kroner i 2011 til rundt ti øre. Denne uken kan en kurs på 0,1 øre stå for tur.

Kniven på strupen

Onsdag ettermiddag har den norske utviklingsbanken Norfund, sammen med sin finske motpart Finnfund, kalt inn til ekstraordinær generalforsamling i det skadeskutte skogselskapet.

– Det skal blant annet velges nytt styre og det blir spennende å se om utviklingsbankene blir sittende med flertall, sier Asprem som sitter i det nåværende styret i selskapet.

Men det er ikke bare styrevalget som blir avgjørende for selskapets fremtid.

– Det var enighet om at det ville bli tatt en avgjørelse om konvertering av gjeld i forkant av generalforsamlingen, sier Asprem.

Vinteren 2017 vaklet Green Resources på kanten av stupet. I siste sekund kom selskapet til enighet med Norfund og de andre utviklingsbankene. Renten på lånene ble halvert, men ledelsen og styret fikk samtidig kniven på strupen: Hvis ikke lånet er tilbakebetalt innen februar 2018 overtar bankene hele selskapet.

Kan kuppe hele selskapet

Februar kom og gikk uten at det ble funnet en løsning for Green Resources, og siden den gang har partene forhandlet på overtid. I sommer utøvde utviklingsbankene sine warrants og tok kontroll over 51 prosent av selskapet.

– Norfund har vært en tålmodig långiver. Vi utøver våre rettigheter i tråd med avtale for å sikre verdier og arbeidsplasser, og vi vil sikre at styrets sammensetning og kompetanse reflekterer dette, sier direktør for mat- og jordbruksinvesteringer, Finn Ivar Marum i Norfund.

Norfund ønsker ellers ikke å kommentere kritikken fra Asprem. DN kom tirsdag ettermiddag ikke i kontakt med Finnfund.

DN har tidligere skrevet at låneavtalen gir utviklingsbankene mulighet til å konverter sine lån til aksjer til en kurs på 0,1 øre per aksje. Det vil bety en total utvanning av nåværende aksjonærer.

– Norfund har ingen ytterligere kommentarer til denne saken før generalforsamlingen, sier direktør for strategi og analyse i Norfund, Ola Nafstad.

Omsetningen falt 40 prosent

Mads Asprem sier at styret i Green Resources har fremmet en alternativ løsning overfor Norfund og de andre utviklingsbankene.

– Vi har tilbudt bankene en betydelig rabatt i forhold til bokført Nav, sier Asprem og viser til en økonomisk størrelse som sier noe om hvor mye selskapet er verdt på gjeldfri basis.

Ifølge Asprem hadde Green Resources i fjor sommer en gjeldfri selskapsverdi på 95 millioner dollar. Men han må samtidig innrømme at den verdien har fått seg en liten trøkk det siste året.

– Omsetningen i 2018 har vært den laveste på fem år, og er ned 40 prosent sammenlignet med 2015, sier Asprem.

«Riv ruskende gal»

Den dårlige utviklingen skyldes ifølge Asprem at for lite skog er blitt høstet, forsinket finansiering i forhold til plan, og at selskapets økonomiske problemer gjør det vanskelig å gjennomføre nødvendige tiltak.

Asprem forventer at Norfund og Finnfund svarer på hvordan de stiller seg til styrets forslag.

– Jeg mener måten utviklingsbankene her har opptrådt på er riv ruskende gal. Dette er ikke en fremgangsmåte som er Norfund verdig, sier Asprem.

Ser livsgrunnlaget smelte bort
Hotelleier og fjerde generasjons istunnelmaker i Rhônebreen, Philipp Carlen, ser nå isbreen smelte bort under føttene.
01:16
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.