Med et fall på 7,1 prosent sist måned ble juni gullprisens verste måned siden november 2016.

Det skjedde i kjølvannet av at den amerikanske sentralbanken blant annet meldte fra om videreføring av dagens kvantitative lettelser fremover.

Fra fjorårets rekordhøye nivåer på mer enn 2000 amerikanske dollar per unse er gullprisen dermed nede på 1786 dollar i dag. Ifølge Bjarne Schieldrop, råvareanalytiker i SEB, er nedgangen derimot ikke så dramatisk som den kan gi inntrykk av.

– Vi er jo på nesten 1800 dollar fortsatt, mens vi i 2018 lå på omtrent 1250. Se på forrige gang gullprisen var skikkelig høy, tilbake i 2011 og 2012, da hadde vi 1800–1900 dollar som topp. Nå er vi på 1783. Gullprisen har falt tilbake, men vi har fortsatt en veldig høy pris.

– Markedet forventer at sentralbankene, især USA, som styrer dollaren og gullprisen i dollartermer, kommer til å fortsette å kjøpe statsobligasjoner og presse prisen på obligasjonene opp. Hvis de holder den nominelle renten noenlunde stabil, samtidig som inflasjonsforventningene øker, vil denne kombinasjonen bety en lavere realrente på obligasjoner. Det er positivt for gullprisen.

Sterk sammenheng

Gull omtales ofte som en «trygg havn» i perioder med store svingninger og usikkerhet. Analytikeren forklarer at dette henger tett sammen med den alternative avkastningen av å holde på tiårige statsobligasjoner i USA.

– Gull har faktisk negativ avkastning fordi du må betale lagerkost. Det betyr at gull har en negativ realrente. For at gull skal bli attraktivt, må realrenten på tiårige statsobligasjoner derfor være mer negativ enn realrenten på gull. Da flytter man heller pengene fra statsobligasjonene til gull. Dette skaper en utrolig sterk lineær sammenheng mellom realrenten på tiåringen og gullprisen.

Normalisering gir lavere gullpriser

Selv om deltavarianten av koronaviruset skaper hodebry i store deler av verden, er gatene igjen fylt med liv i amerikanske delstater som New York og New Jersey. Schieldrop mener gjenåpningen av samfunnet er noe av årsaken bak svingningene i gullprisen.

– Verden er jo tross alt mye bedre i Europa og USA nå enn det den var for et halvt år siden. Vi får vaksiner ut, vi kan åpne opp, og vi normaliserer oss. Det er ikke tvil om at ting ser bedre ut nå. Derfor går realrentene noe opp, og da er vi ikke så hippe på å ha gull fordi realrentene er bedre.

Så lenge sentralbankene opprettholder de kvantitative lettelsene og fortsetter å trykke penger, er ikke analytikeren bekymret for fremtidsutsiktene til det edle metallet.

– Hvis sentralbankene skulle stoppe opp med kvantitative lettelser, slik at nominelle renter stiger på tiåringen til det punktet hvor du faktisk får en positiv realrente på tiåringen, da skal vi mye lenger ned i gullprisen. Forventningene er jo at sentralbanken skal holde realrenten i negativt territorium, og i så fall er det fortsatt ganske fint å eie gull.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.