Eiendom, norske aksjer, internasjonale aksjer. Alt er gjort til skamme av edelt metall. Gull er den absolutte vinneren over de siste 20 årene og har nesten femdoblet seg i verdi.

Med en veldig svak krone på toppen, gjør det at gullprisen målt i norske kroner aldri har vært høyere.

Knuser verdensindeksen

Nesten samme hvor du har plassert pengene dine, så har de vokst de siste to tiårene. I denne perioden har for eksempel norske boligpriser, målt ved tall fra SSB, steget med 221 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs har gitt en avkastning på 386 prosent.

MSCI-indeksen for verden (globale aksjer) og for fremvoksende markeder, to av de aller største aksjeindeksene i finansmarkedene, har gitt en avkastning på henholdsvis 167 prosent og 323 prosent.

I samme periode har gullprisen steget 477 prosent. Lille julaften 1999 kostet et gram gull 74 kroner. Nå koster et gram 430 kroner. Årlig avkastning er ni prosent – langt bedre enn børsene.

Over natten til julaften har gullprisen klatret ytterligere litt til. En økning på 0,3 prosent gir den høyeste prisen på én og en halv måned tirsdag, altså 442 kroner.

«Dyrere og dyrere å hente ut»

Gullprodusentene har derimot ikke opplevd tilsvarende oppgang.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management har undersøkt de store børsnoterte gullprodusentene i verden. I sum nådde inntjeningen blant disse selskapene en topp i 2011.

– Det tyder på at det blir dyrere og dyrere å hente ut gull, sier Næss.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management. (Foto: Eivind Senneset)

Han har sammenlignet gull med prisen på diamanter. Prisen på diamanter har gått ned de siste årene ettersom man har funnet fine erstatninger. Gull har man ikke funnet erstatninger for.

– Ser du på alle gullselskapene som inngår i den globale indeksen, så har de ikke gitt avkastning på ti år. De har falt med 36 prosent de siste ti årene. Det er vel vanskeligere å finne gull, så de utvinner det som er lettest å få tak i først, og så blir det vanskeligere og vanskeligere, sier Næss.

– Man kaller ofte gull en trygg havn. Betyr det at markedet har vært i konstant usikkerhet de siste 20 årene?

– Det har ikke vært det. Det har vært en knallgod periode i finansmarkedene de siste 20 årene. Gullprisen var sterkest mellom 2003 og 2010. Da ga aksjemarkedet også en ok avkastning, men hvis du ser på en tenkt portefølje hvor du hadde halvparten i aksjer og halvparten i gull, ville du kommet godt ut av det med høyere avkastning og lavere risiko, sier Næss.

Spår prisøkning på smykker

– Mange har ganske mye mer verdier i skuffer og skap enn de tror, sier Thomas Heyerdahl, takstmann og daglig leder i Gullsmed Heyerdahl.

Han har jobbet 25 år i bransjen og opplevd hele prisøkningen.

En klump med gull.
En klump med gull. (Foto: Akobo minerals)

– Det som skjer i typisk volatile tider i børsmarkedet, er at folk løper til trygge havner som for eksempel gull, og det betyr at gullprisene stiger. Ikke på grunn av etterspørsel etter smykker, men finansiell etterspørsel, og det er ikke så positivt for oss, Heyerdahl.

Han mener forbrukerne trolig må belage seg på at smykker vil bli dyrere fremover. Han forklarer at butikkene skal ha varetelling de første ukene i januar etter store julesalg og at det skal kjøpes inn nye varer til høyere gullpriser og dollarpriser. Da er det heller ikke unaturlig at prisene på varer som allerede ligger, på lager skrus opp tilsvarende.

– Hvis man er flink og raskt ute i romjulen og på nyåret kan man få smykker og kanskje til og med klokker til en bedre pris, sier han.

Samtidig kan forbrukere også oppnå en god gevinst på å selge smykker og ringer som ble kjøpt for mange år tilbake. Ifølge Heyerdahl kan man i dag selge 14 karat gull til mellom 150–200 kroner per gram. En giftering veier gjerne mellom fem og ti gram, og vil ved salg derfor være verd et sted mellom 750 og 2000 kroner.

Det meste av smykker og gull blant nordmenn er av mellom 14 og 18 karat.

Vil fraråde å investere

For dem som bruker gull som finansielle investeringer, gjøres det ofte enten ved å investere i selskaper tilknyttet gullindustrien eller ved å kjøpe såkalte børsnoterte fond (ETF) som har en eksponering mot gull.

Selv om Robert Næss snakker varmt om gullprisens utvikling siste 20 år, ville han ikke investert i det selv.

– Jeg er egentlig ikke fristet av det. Når du kjøper aksjer, så deltar du i verdiskapingen til selskapene. Dersom selskapene over tid greier å gi 8–10 prosent avkastning på aksjekapitalen, så vil det over tid bety at aksjekursene stiger med 8–10 prosent i året. Når det gjelder gull, så er det først og frem prisstigningen som skal gi avkastning, sier Næss.

Han sier dog at hvis man skal gi en gave eller «unne seg selv noe» så er gull antagelig det smarteste man kan kjøpe.

– Hvis en sammenligner gull med forbruksgjenstander, så vil gull knuse det aller meste. De fleste bilene eller klærne man kjøpte for 20 år siden er verdiløse i dag, sier Næss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.