Fredrikstad-investoren Haakon Sæter har vært med på det som kan krype og gå av emisjoner på Oslo Børs. Derfor var det heller ingen overraskelse at Sæter viste seg å være en av investorene som tegnet aksjer da kriserammede Flyr hentet 250 millioner kroner i den første av Flyrs firedelte kapitalinnhenting. Det var heller intet sjokk at Sæter fikk selskap av Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly og Ketil Skorstad.

Sæter ble tildelt 60 millioner aksjer i emisjonen, tilsvarende 600.000 kroner. Disse aksjene er han blitt sittende med.

– Hva var den opprinnelige planen? Å dumpe aksjene med en gang?

– Planen var vel å prøve å få gevinst, slik den alltid er når jeg kjøper ting.

Noen umiddelbar gevinst ble det ikke, men Sæter har ikke kastet kortene ennå – han har tvert imot høynet innsatsen. Etter utstedelsen av de nye aksjene kjøpte Sæter ytterligere 24 millioner aksjer til kurs 0,9 øre gjennom Silvercoin Industries. Privat har han kjøpt ti millioner aksjer til omtrent samme kurs.

– Tror du Spetalen og Fredly var i andre enden av transaksjonene?

– Det vet jeg ikke. Det var nok mange som ville selge den første dagen.

Nå står Flyr-kursen i 0,7 øre. Sæter sier han er «usikker» på Flyrs fremtid, ettersom aksjen omsettes under emisjonskursen på ett øre. Gjennomføring av de tre neste stegene i redningsplanen, der det skal hentes totalt 450 millioner kroner, forutsetter nemlig at kursen stiger over ett øre.

– 900.000 kroner har du råd til å tape?

– Ja, det vil jeg tro, humrer Sæter.

Stille som i graven

Flere kjente navn dukket opp med større og mindre eierandeler i aksjonærlistene tirsdag morgen, i tillegg til en rekke fond og noen privatinvestorer. Aksjonærlistene kommer med et par dagers etterslep, som kan bety at investorene har gjort justeringer i porteføljen allerede før endringene kom til syne tirsdag morgen.

Spetalen-selskapet Tycoon Industrier sto oppført med 675 millioner aksjer, tilsvarende en eierpost på 2,63 prosent. Sjette største aksjonær før kriseplanen ble satt i gang, privatinvestor Tellef Ormestad, har én milliard aksjer, eller rundt 3,9 prosent.

Riulf Rustad, som sammen med Jan Petter Sissener var en av arkitektene bak den kreative redningsplanen, står oppført med 3,14 prosent gjennom sitt selskap Rever Ventures.

Under de ti største postene dukket Espen Westerens investeringsselskap Titan Venture opp med 369 millioner aksjer og flere kjente navn ses lenger nede på aksjonæroversikten. Deriblant investor Kristian Lundkvists Middelborg Invest oppført med 150 millioner aksjer, mens Ketil Skorstads Tigerstaden har 100 millioner aksjer.

DN har forsøkt å få kontakt med en lang rekke av privatinvestorene som topper aksjonærlistene, men ikke fått kontakt med noen av dem – bortsett fra én:

Lise Marie Einvik i Solåsen Invest står oppført med litt over 100 millioner aksjer, tilsvarende én million kroner basert på emisjonskursen. Det gjør Einvik til 30. største aksjonær i selskapet.

– Jeg har ikke planer om å selge ennå i hvert fall, sier Einvik i en kort kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.