Erling Braut Haaland er den største fotballstjernen i Norge. Interessen rundt 22-årige er enorm. Tidligere i år gikk jærbuen fra tyske Borussia Dortmund til Manchester City i en overgang som mangler sidestykke i norsk fotball. Over 600 millioner kroner skal den engelske klubben ha betalt for Haaland.

Det er svimlende beløp som akkurat nå tikker inn på Haalands konto. Detaljene er ikke kjent, men anslagene fra anerkjente europeiske fotballjournalister er i størrelsesorden 4,2 millioner kroner og 4,5 millioner kroner i uken. Det betyr en årslønn på opp mot 230 millioner kroner før skatt.

Formuen økte med 21 prosent

I tillegg kommer det store beløp inn fra Haalands samarbeidspartnere som Samsung, amerikanske Hyperice og norske Arctic Securities. Haaland har i dag ikke avtaler med noen skomerker etter at avtalen med Nike gikk ut. Det har i lang tid vært forhandlinger rundt en fremtidig storsponsor, men ingen avtale er ennå offentliggjort. Uansett hvilken skoprodusent som ender opp med Haalands signatur, vil det bety flere titall millioner kroner inn på kontoret til 22-åringen de neste årene.

Haaland utvandret fra Norge sommeren 2019. Hans norske ligning for 2021 viser en skattelignet formue på 92,5 millioner kroner, som er opp fra 76,7 millioner kroner året før. 22-åringens skattelignede inntekt til Norge var på snaue 85.000 kroner. Han betalte nær 781.000 kroner i skatt i fjor mot 639.000 kroner i 2020. I tillegg har Haaland betalt skatt til Tyskland av pengene han tjente der som spiller i 2021. Dette beløpet vil naturligvis ikke fremkomme i den norske skatteligningen for i fjor.

Opprettet Sports Office as

DN skrev i juli i år at teamet rundt Haaland hadde innledet et samarbeid med tidligere fotballproff Egil Østenstad. Østenstad skulle være med å styre virksomheten rundt fotballstjernen og fungere som en finansdirektør. Østenstad skulle gjennom denne rollen få en sentral rolle i forvaltningen av de store pengesummene som vil komme inn i Haaland-systemet de nærmeste årene. I slutten av september i år ble det opprettet et selskap med navn Sport Office as. I det selskapet er Østenstad registrert som daglig leder og styreleder, mens Erling Braut Haalands far, Alfie Haaland, er styremedlem. Selskapets formål er investeringer i andre selskaper og verdipapir, salg av konsulenttjenester, handel, agenturer og annen næringsvirksomhet alt hva som dermed står i forbindelse.

Opplysninger til DN: Egil Østenstad blir Erling Braut Haalands «finansdirektør»

Alfie Haaland hadde en skattelignet inntekt på nær 5,9 millioner kroner i fjor og en skattelignet formue på 36,1 millioner kroner. Den skattelignede formuen til den tidligere Bryne-spilleren var i 2020 på 11,9 millioner kroner.

Etter noen år som sportsdirektør i Viking, har Østenstad de siste årene jobbet som sjef for Private Banking i DNB i Stavanger.

Bankkontoen vokser kraftig også for Martin Ødegaard, her undergårsdagens landskamp mellom Norge og Finland. Den endte 1–1.
Bankkontoen vokser kraftig også for Martin Ødegaard, her undergårsdagens landskamp mellom Norge og Finland. Den endte 1–1. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB)

Fra null til 79 mill.

Også den skattelignede formuen til Arsenals og landslagets kaptein Martin Ødegaard (23) øker kraftig fra 2020 til 2021. Mens den norske ligningen i 2020 var null, øker den til 79,4 millioner kroner i fjor. Dermed øker også Ødegaards skatteregning fra snaue 46.000 kroner til 662.000 kroner. Ødegaard er oppført med null i skattelignet inntekt. Ødegaard utvandret til Spania i 2015. Ødegaard var også oppført med en skattelignet formue i 2019 på 83,3 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Qatar skulle jo aldri fått arrangere VM, med forholdene for arbeiderne, med homofobien og alt det der magasinetPlus