Hafslund, Magnora asa og svenske Helios Nordic Energy ab etablerer nytt selskap for å utvikle storskala solcelleparker i Norge. Partene har en ambisjon om at det nyetablerte selskapet skal utvikle 1000 MW solkraft for å sikre mer fornybar energi til Norge. Hafslund har samtidig forpliktet seg til å investere 100 millioner kroner i Magnora.

Det opplyser selskapene i en melding til Oslo Børs onsdag ettermiddag.

I meldingsen skriver selskapene at det nye selskapet skal utvikle solkraftprosjekter fra start og frem til de er byggeklare, hvorpå Hafslund har en førsterett til å kjøpe prosjektene. Selskapet, som er under etablering, vil eies 40 prosent hver av Hafslund og Magnora, og 20 prosent av Helios. Som en del av selskapsetableringen vil Hafslund bidra med 15 millioner kroner, i tillegg til de 100 millioner kronene i utviklingskapital.

– Utvikling av solenergi vil være et viktig bidrag til økt fornybar kraftproduksjon, uten klimagassutslipp og med lavt økologisk fotavtrykk», sier Magnoras daglige leder Erik Sneve i meldingen.

– Hafslund ønsker å ta en aktiv rolle i utviklingen av solenergi i Norge og tror nye prosjekter innen sol kan bygges raskere enn tilsvarende prosjekter innen vannkraft og vindkraft. Dette vil øke tilbudet av kraft, og vil bidra til lavere kraftpriser til husholdninger og industri i Norge, supplerer Hafslunds visekonsernsjef Martin S. Lundby.

– Vi er glade for å kunne anvende og dele vår kompetanse og teknologi utover Sveriges grenser, samt å samarbeide med sterke industrielle aktører som Hafslund og Magnora, sier daglig leder og grunnlegger i Helios Andreas Tunbjer.

Gjennom investeringen på 100 millioner kroner forventer Hafslund Vekst as å få en eierandel på over fem prosent i Magnora, noe som vil gjøre Hafslund til selskapets største enkelteier. Magnora henvender seg samtidig til eksisterende eiere og ber om opptil 100 millioner kroner i friske penger i en rettet emisjon. Dette kommer i tillegg til de 100 millionene fra Hafslund.

Hafslund opplyser å være Norges nest største produsent av fornybar kraft, og eier helt eller delvis mer enn 80 vannkraftverk i Norge. Selskapets egen kraftproduksjon er på omtrent 18 TWh og totalt drifter konsernet en produksjon på over 21 TWh.

Magnora er børsnotert og utvikler selskaper og prosjekter innen fornybar energi. Helios har også eierandeler i syv øvrige selskaper innen solenergi, vindkraft og havvind i Skandinavia, Storbritannia og Sør-Afrika, og har en samlet utviklingsportefølje på over 3000 MW.

Svenske Helios er en ledende solkraftutvikler i Norden, og har en utviklingsportefølje på mer enn 40 prosjekter med en samlet kapasitet på rundt 1900 MW.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.