Over 1500 tidligere aksjonærer i Hafslund kan juble etter at Oslo tingrett mandag avsa rettslig skjønn som gir dem 50 prosent mer enn hva Oslo kommune og det finske kraftselskapet Fortum ville betale da de tvangsinnløste alle aksjonærene i 2017.

De hadde da kjøpt seg opp til over 90 prosent av aksjene i selskapet og besluttet å dele selskapet mellom seg, og løse ut minoritetsaksjonærene.

Det rettslige skjønnet konkluderer med at Oslo kommune må betale 147,13 kroner per aksje, mens tilbudet til minoritetsaksjonærene var 96,76 kroner. Børskursen før budet lå på 85 kroner.

Finansbyråd Robert Steen i Oslo kommune.
Finansbyråd Robert Steen i Oslo kommune. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Styret i Hafslund motsatte seg tilbudet og mente det var altfor lavt. De anbefalte aksjonærene å takke nei. En verdivurdering Sparebank 1 Markets gjorde på oppdrag fra styret konkluderte med at verdien lå mellom 138 og 160 kroner per aksje.

Nå har skjønnsretten gitt Hafslund styre rett, og dermed får aksjonærene som takket nei til tilbudet, utbetalt over 50 prosent mer enn tilbudet. Blant de største var KLP, Folketrygdfondet og MP Pensjon

Dermed må Oslo kommune og Fortum betale ut 982 millioner kroner mer enn de tilbød i 2017.

Mer enn nødvendig

– Det er mer enn kommunen hadde behøvd, sier tidligere styreleder i Hafslund, Birger Magnus. I 2017 var han kritisk til at kommunen ikke hadde forsøkt å fremforhandle en avtale med styret.

– Det ville vært vanskelig å si nei til lavere beløp enn det som nå er resultatet, sier Magnus. Han vil ikke gå inn på hva de ville ha akseptert.

Magnus mener skjønnet bekrefter at styrets vurdering var riktig, og at det rett å si nei.

– Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd, sier Magnus.

Det er også KLPs investeringsdirektør Harald Koch-Hagen. Pensjonskjempen var den klart største av aksjonærene som takket nei til tilbudet, med nær fem prosent av aksjene. De to andre større aksjonærene var Folketrygdfondet og MP Pensjon.

For KLP betyr det rettslige skjønnet over 470 millioner kroner ekstra på konto.

– Det er et betydelig beløp for oss. Det er pensjonistene som får dette. Det er bra.

Investeringsdirektøren mener at det viktigste ikke var hva prisen endte på, men at det ble en god prosess hvor alle vurderinger ble lagt frem.

Han mener det bør ligge læring i saken for Oslo kommune og Fortum, som la frem budet på under 100 kroner uten dialog med styret i Hafslund.

– Det burde de ikke gjort. For oss var det viktig hva styret sa, det la vi stor vekt på. Da styret frarådet budet og hentet inn sin vurdering ble det 100 prosent sikkert at vi sa nei.

Riktig deal

Finansbyråd Robert Steen i Oslo kommune sier til DN at pengene til å betale med ligger i Oslo Energi Holding, som eies av Oslo kommune.

– Vi har nok kapasitet i selskapet til å ta hånd om slike saker.

Steen bekrefter at Oslo kommune ikke kan gå tilbake og kreve penger fra Fortum.

– Det var de avtalene som ble inngått, det er lange prosesser som var greit for begge parter. Så lever man med det.

– Betyr avgjørelsen at avtalen med Fortum ble dårlig for kommunen?

– Det var en riktig deal. Det var det langsiktige industrielle perspektivet som var spennende for oss. Det føler jeg i aller høyeste grad er like sterkt, om ikke sterkere.

– Dere har fantastiske resultater i vente fra strømselskapet?

– Ja, strømprisen er ikke akkurat blitt lavere.

– Vil dere anke?

– Jeg har ikke hatt sjanse til å sette meg inn i premissene enda. En så omfattende sak fortjener at vi bruker tid på den, så det får vi komme tilbake til, sier Steen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Ingeborg Volan: Derfor har Facebook satt opp et telt midt i Oslo
02:54
Publisert:
Brexit-usikkerhet skaper uro for økonomi og arbeidsmarked Disse vil bli ny sjef på Nationaltheatret Kjøper 250 år gammel perle dnPlus