Det er et historisk sus over Øgreid-navnet i Stavanger. Siden 1876 har familien drevet business i oljebyen. Men selv om familien i alle år har vært en solid aktør, er det først de siste ti årene formuen virkelig har økt. Gjennom en rekke transaksjoner har Knut Øgreid lagt grunnlaget for det som i dag er en milliardformue.
For fem år siden solgte familien sin eierandel i bilforhandlerkjeden Miklagruppen med en gevinst rundt en halv milliard kroner. Kjeden hadde Knut Øgreid bygget opp sammen med mangeårig investorkollega John Arild Ertvaag. Samme år solgte familien også eiendommer for over 1,5 milliarder kroner, blant annet Anker-kvartalet, som er oljebyens mest sentrale forretningseiendom. I forfjor ble også familiens kjøpesentereiendom Herbarium solgt for over en milliard kroner.
Store verdier
Nå er familieselskapet blitt et investeringsselskap med investeringer innen eiendom, små og mellomstore selskaper, børsnoterte verdipapirer og offshoreservicerederiet Aegopodium.
Fjoråret ble på ny et solid år for selskapet. Nær 392 millioner kroner endte resultatet på før skatter. Det var en oppgang på nærmere 133 millioner kroner sammenlignet med 2020.
Dagens Næringsliv har tirsdag ettermiddag ikke lyktes å få noen kommentar fra Halvor Øgreid til fjorårsresultat. Øgreid har tidligere heller ikke ønsket å kommentere de årlige resultatene fra familieselskapene.
Halvor Øgreid er sønn av Knut Øgreid og har overtatt styringen av verdiene i familieselskapet som har en bokført egenkapital på nærmere 1,6 milliarder kroner. For fem år siden anslo Halvor Øgreid til Dagens Næringsliv den verdijusterte egenkapitalen i selskapet til mellom to og 2,5 milliarder kroner. Trolig er tallet i dag nærmere tre milliarder kroner.
Satser på små og mellomstore
I årsberetningen til selskapet heter det at «Øgreid er et robust selskap med bunnsolid soliditet». Over 400 millioner kroner er plassert i bank. De siste årene er mer og mer av investeringsmidlene dreiet mot investeringer i små og mellomstore selskaper. Etter det Dagens Næringsliv kjenner til, er det de siste årene investert til sammen opp mot 300 millioner kroner i slike selskaper. De mest kjente er industribedriften Nordic Steel og programvareselskapet Munu som har spesialisert seg på programvare til restaurantbransjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.